latinica  ћирилица
08/04/2024 |  22:27 | Аутор: СРНА

Додик: Резолуција о Сребреници показује колико је све прекривено лажима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да најава да ће крајем априла, на иницијативу Њемачке и Руанде, у Генералној скупштини УН бити стављена на гласање резолуција о Сребреници, показује колико је све прекривено лажима.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Са једне стране чујете са Запада да је потребно помирење, што заиста и јесте, а са друге стране причати о Сребреници као о геноциду је лаж, потпуно измишљена лаж за потребе пропаганде. Измислили су Сребреницу да би се усредсредили за уништење, оспоравање Републике Српске - рекао је Додик у интервјуу за Телевизију "Русија-24".

Он је навео да је амбасадор БиХ при УН самостално, без одлука на нивоу БиХ, прослиједио инцијативу за изгласавање резолуције о Сребребници чији су спонзори Њемачка и Руанда.

- Гдје смо ми, а гдје је Руанда? Вратимо се умјесто тога у Њемачку. Не постоји ниједан документ УН да је Њемачка починила геноцид или Холокауст. А сада хоће да за ово окриви Србе. То гура Њемачка која је иначе извршила геноцид над Србима. Шта ја мислим о томе? Мука ми је од свега овога - рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска основала комисију међународних експерата за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, чији је предсједавајући Израелац Гидеон Грејф, стручњак за геноцид и Холокауст, а чији је први закључак био да геноцида није било.

- Постојао је злочин, страдао је 3.741 Бошњак. Поименично је утврђено да је толико страдало, али је на том подручју погинуло и 2.500 Срба у истом периоду и нико не тврди да су страдали због геноцида - рекао је Додик.