latinica  ћирилица
08/04/2024 |  22:38 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Округли сто: "Операција Трио и њене посљедице" (ВИДЕО)

Српски народ у 20. вијеку масовно је страдао три пута, а ријека Дрина и Подриње су гробнице српске нејачи. Зато најновији приједлог за резолуцију о Сребреници, која етикетира српски народ има за циљ ревизију историје и дискредитацију народа који је у ослободилачким ратовима поднио највећу жртву- истакнуто је у Сребреници на Округлом столу под називом "Операција Трио и њене посљедице".
Сребреница - Округли сто - Фото: РТРС
Сребреница - Округли стоФото: РТРС

Историјске лекције нису научене, српски народ не смије ћутати о страдањима у својим редовима и зато су овакви скупови, који говоре о офанзиви нациста и домобрана у Источној Босни под називом "Операција трио", прилика да се млади боље упознају са историјским чињеницама – истакнуо је на скупу.

- Зато нам је драго да видимо омладину јер на њима опстаје будућност Републике Српске - рекла је Драга Мастиловић, Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву.

Организатор округлог стола је удружење Мост које се бави доказивањем истине о страдању Срспког народа на овим просторима.

- Радимо на попису жртвам "црне легије". Удружење Мост сматра да је Дрина највећа гробница, да је учињен геноцид над Србима и да је резолуција које нам праве није утемељена на историјским чињеницама. Било каква етикета да смо ми геноцидан народ не можемо прихватити јер то није истина - поручио је Радомир Павловић из удружења "Мост".

Удружење "Мост" је за посљедње три године организовало више научних скупова и припремило неколико зборника, а поставило је и спомен-плочу у Дрињачи и у Скеланима као свједочанство и подсјећање на страдање српског народа.