latinica  ћирилица
09/04/2024 |  07:06 ⇒ 08:15 | Аутор: СРНА

Нобило: Додик је уставобранитељ и човјек договора

Адвокат Анте Нобило изјавио је вечерас да предсједник Републике Српске Милорад Додик брани Дејтонски споразум, да је човјек договора и да "постаје проблем" за друге само када неко хоће да угрози Српску.
Анто Нобило - Фото: РТРС
Анто НобилоФото: РТРС

Нобило, који је члан тима одбране предсједника Српске, истакао је да је Додик уставобранитељ, а да Дејтонски споразум сви остали хоће да га сруше.

- Цијели Запад жели ревизију Дејтонског споразума. Они и не знају да је на крају Додик једини бранилац БиХ - рекао је Нобило за Телевизију Хепи.

Он је истакао да је суђење предсједнику Српске због непоштовања одлука Кристијана Шмита апсурдно, да је позадина свега политичка и да иза Шмита стоје снаге које желе да централизују БиХ.

Нобило је рекао да они који желе да реорганизују БиХ сматрају да ће то учинити ако смакну кључну препреку, а то је Додик.

Адвокат Горан Бубић истакао је да је у позадини процеса против предсједника Српске намјера да се одстрани политички неистомишљеник због одузимања имовине Републици Српској.

Он је навео да се у оптужници наводи да је предсједник Српске одговоран јер је поступао по Уставу Републике Српске, што је парадокс.

- Овдје је ријеч о сукобу права и неправа и истине и лажи. Шмит је лажан високи представник који је донио лажну инкриминацију на коју су насјели у Суди и Тужилаштву БиХ - рекао је Бубић.

Адвокат Горан Петронијевић рекао је да је Додик симбол отпора и чувар Републике Српске, те да га као таквог треба уклонити кроз судски процес.

Он је навео да у позадини свега стоји намјера ревизије Дејтонског споразума, нагласивши да питање имовине задире у једну од најозбиљнијих ревизија тог споразума.

Петронијевић је истакао да, након 30 година од рата у БиХ, дијелу међународне заједнице не одговара мир, нити помирење у БиХ, већ се све вријеме врши тиха ревизија Дејтона.

- Они које називамо Запад данас чачкају по Косову и Метохији и по БиХ. Они су господари простора и желе да наметну своју вољу - рекао је Петронијевић.