latinica  ћирилица
09/04/2024 |  09:21 ⇒ 13:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић са француским компанијама: Србија на корак од инвестиционог кредитног рејтинга

Предсједник Александар Вучић изјавио је данас у Паризу, на пословном Савјету Француска - Србија, да Србија има добре јавне финансије, да је наша земља додатно унаприједила рејтинг, као и да смо сада на корак од добијања инвестиционог рејтинга.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

- Веома сам срећан што можемо да анализирамо шта смо урадили у посљедње вријеме и да ли смо 100 одсто задовољни резултатима нашег рада. Увијек могу да кажем да смо могли боље, али је много боље него што је било, бар када је у питању укупна трговинска размјена између Србије и Француске - рекао је Вучић на састанку са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника - MEDEF International.

Он је истакао да је Србија код агенције Standard end Purs унаприједила свој рејтинг и да је сада само на један корак од инвестиционог рејтинга и да би га ова земља вјероватно и добила да је држава чланица НАТО или ЕУ.

- Већ бисмо тај рејтинг добили од тих великих кућа за оцјену кредитног рејтинга. Истовремено, стање наших јавних финансија је заиста добро - нагласио је Вучић.

Он је рекао да јавни дуг у Србији износи 48,5 одсто БДП, а да је очекивани ниво буџетског дефицита 2,2 одсто.

- Није битно да ли ће ићи до 2,5 одсто, али не и више од тога ове године, што говори о стабилном окружењу и о добрим приликама. У фебруару смо имали стопу раста БДП од 5,9 одсто, уз велики раст индустријске производње за коју постоји флеш процјена да је била у првом кварталу 4,4 одсто. То би било много боље него што смо очекивали - истакао је Вучић.

Он је рекао да је Србија спровела многе реформе, прије свега државних предузећа.

- Има много других ствари у другим областима, укључујући владавину права, које треба да побољшамо. Данас имамо 11.125 људи који раде у оквиру француских компанија у Србији, у 339 француских предузећа која послују у нашој земљи - рекао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија и Француска проширити сарадњу у многим областима и подсјетио да ће Србија бити домаћин специјализованог Експа 2027. године

- Не ради се само ту о младима, спорту и игри. Ми користимо тај сајам као кишобран да изградимо читаву државу, да градимо нове аутопутеве. Србија гради брзу пругу и мала Србија је држава са највећим бројем километара у изградњи брзе пруге у цијелој Европи. То показује колико смо посвећени томе да постигнемо најбоље резултате до 2027. А постоји огроман простор за многе француске компаније да учествују - нагласио је Вучић.