latinica  ћирилица
09/04/2024 |  10:06 | Аутор: СРНА

Сајам "Бањалука Експо 2024" посјетило више од 15.000 људи

Први Међународни сајам привреде "Бањалука Експо 2024", посјетило је више од 15.000 људи, а током три дана ова манифестација окупила је 300 излагача из 10 земаља.
Бањалука Експо 2024. - Фото: РТРС
Бањалука Експо 2024.Фото: РТРС

Предсједник Управе сајма Славиша Ковачевић рекао је да је "Бањалука Експо" био прилика за окупљања привредника из читавог региона како би размијенили искустава, идеја и визија, као и мјесто повезивања, сарадње и склапања партнерстава, саопштено је бањалучке ИТ компаније "РС консалтинг енд трејд" која је један од организатора привредне манифестације.

- Ово је била савремена међународна изложба у области грађевинарства, металске и електро индустрије, дрвне индустрије, технике и кућних апарата, ИТ сектора – електронике и роботике, некретнина, архитектуре и пројектовања. Учествовали су и излагачи из банкарског сектора, микрокредитних организација, осигуравајућих друштава, те осталих финансијских институција из читаве БиХ - рекао је Ковачевић.

У саопштењу је наведено да су током три дана Сајма одржане панел-дискусије и конференције са више од 30 говорника из области привреде и економије, а било је ријечи и о економској регионалној сарадњи, данас и у будућности.

Актуелна тема била је и развој пројеката соларних електрана, њихов утицај на карбонски отисак и енергетску независност привредника.

Сајму је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је изјавио да је у данашње вријеме велики изазов бити дио реалног сектора, будући да је цијели свијет у хаосу и проблемима због рецесије, те најавио да ће наредне године ова манифестација бити још већа и боља.

Манифестацији су присуствовали представници бројних организација, министарстава, агенција и финансијских институција.

Излагачи су се представили на више од 15.000 метара квадратних простора у студентском кампусу, од чега је 6.000 на било отвореном.

Сајам "Бањалука Експо 2024" организовале су бањалучке компаније "РС консалтинг енд трејд" и "Елит фер", уз институционалну подршку Владе Републике Српске, Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Спољнотрговинске коморе БиХ, Привредне коморе Републике Српске и града.