latinica  ћирилица
09/04/2024 |  10:49 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ: Утврђује се тачан број жртава након хапшења због врбовања ради проституције

Ухапшенима у Бањалуци, којима се на терет ставља међународно врбовање ради проституције, сумњиче се да су то чинили довођењем страних држављанки у БиХ и да се све најчешће реализовало у изнајмљеним становима на бањалучком подручју, те се утврђује тачан број оштећених жртава, саопштило је данас Тужилаштво БиХ.
Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

На тај начин су, додаје се, осумњичени остваривали незакониту имовинску корист и вршили искориштавање и експлоатацију особа које су ангажовали за пружање сексуалних услуга за новчане износе које претходно договоре.

Тужилаштво је навело да је координисало акцијом у којој су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске на подручју Бањалуке извршили хапшења и претресе просторија које користе особе осумњичене за међународно врбовање ради проституције.

Жртве кривичних дјела су држављанке Бразила, које су двије осумњичене особе искориштавале у сврху сексуалне експлоатације, остваривши на тај начин велику незакониту имовинску корист. У реализацији акције откривене су и збринуте двије жртве.

Истрагом је утврђено да је ријеч о добро организованој групи која дјелује на подручју ЕУ ради искориштавања и навођења на проституцију страних држављана, који долазе изван простора Уније.

Осумњичени се терете за кривично дјело међународно навођење на проституцију и навођење на проституцију.

У саопштењу се додаје да Тужилаштво БиХ наставља истрагу у овом предмету, те ће у наредном периоду, ради прикупљања информација, доказа и сазнања, реализовати сарадњу и користити капацитете и ресурсе Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, те оставарити међународну сарадњу са Европолом, Евроџастом и Интерполом.

На основу међународне правне помоћи биће упућено више захтјева за доставу информација различитим државама, додаје се у саопштењу.

Поступајући тужилац донијеће одлуку о даљим активностима у предмету које ће осигурати несметан наставак истраге коју Тужилаштво БиХ води са партнерским полицијским агенцијама.

Из МУП-а Српске јуче је речено Срни да су припадници Управе МУП-а за организовани и тешки криминалитет ухапсили на подручју Бањалуке два лица која се могу довести у везу са извршењем кривичног дјела међународно навођење на проституцију.

Два лица затечена су у друштву двије млађе држављанке Бразила, за које постоје основи сумње да су на подручју Бањалуке пружале сексуалне услуге за новац.