latinica  ћирилица
09/04/2024 |  10:53 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Постоје процеси угрожавања безбједност у БиХ, али то није Српска

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да су бошњачки члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у праву када кажу да постоје озбиљни процеси угрожавања безбједности БиХ, али да нису рекли да иза тога стоје људи као што су они и сарајевска политичка елита, док се проблем пребацује на Републику Српску.
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Драгомир Анђелковић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- И Бећировић и Столтенберг су, посматрано истргнути из контекста, у праву. Чињеница је да у БиХ постоје озбиљни процеси угрожавања безбједности, али једина ствар је да иза тих процеса стоје људи као што су Бећировић и Столтенберг - рекао је Анђелковић.

Анђелковић је истакао да сарајевска политичка елита, која покушава да наступа хегемонистички и гази уставни поредак и Дејтонски споразум, у ствари угрожава БиХ и изазива проблеме и да је она генератор свих негативних појава, па и тежњи ка раздруживању, јер од таквих људи сви хоће да побјегну.

С друге стране, навео је Анђелковић, Столтенберг као представник НАТО, на неки начин пружа подршку таквим факторима у БиХ, који изазивају проблеме.

-То је састанак људи који стварају проблеме, а који онда те проблеме пребацују на друге и као они би хтели да их решавају - истакао је Анђелковић.

Он је оцијенио да је то наставак прљаве игре гдје се од Републике Српске, која је заправо жртва притисака и уцјена од 1995. године до данас и прије тога, прави неко ко ствара проблеме, а они који све време притискају Републику Српску и отимају њеним грађанима изворна права, представљају се као браниоци мира.

Коментаришући Столтенбергову "дубоку забринутост због континуиране сецесионистичке политике и реторике подјела", Анђелковић је рекао да Столтенберг није спреман да сагледа реално стање и, да је стварно забринут, рекао би Бећировићу да он и њему слични у БиХ не раде оно што већ раде дуго, јер ту је проблем.

- А то што тако апстрактно говорио о забринутости, само говори да Столтенберг није спреман да реално сагледа стање ствари и праву кривицу која лежи на сарајевској елити, јер та империја је на неки начин повезана са НАТО-ом, она је њихов гласноговорник у БиХ - рекао је Анђелковић.

Он је истакао да је та прича о НАТО пакту на неки начин симбол злоупотребе демократије.

- Прича се о праву грађана да одлучују, што помиње и Столтенберг, па онда причају о БиХ као потенцијалном члану НАТО, а Република Српска је конститутивни елемент БиХ, односно 50 одсто БиХ је српски народ, значи један од три конститутивна народа не жели да уђе у НАТО - рекао је он.

Анђелковић је истакао да је крајне цинично причати о општој сагласности и демократији, а наметати НАТО једној земљи чији велики дио становништва на уставан начин не жели НАТО.

Међутим, он је подсјетио на случај Црне Горе гдје је огроман дио грађана био против НАТО, али да се НАТО није обазирао на то нити је тражио референдум о чланству.

Анђелковић је указао да Срби нису против НАТО-а само због бомбардовања осиромашеним уранијумом, него зато што је НАТО био фактор уништавања Републике Српске Крајине, подржао бошњачко-хрватски напад на Републику Српску, као и зато што гура Србе у конфронтацију са Русијом.

- НАТО је био кључни фактор агресије на Србију уз албанску побуњеничку терористичку ОВК као њихову пешадију. НАТО нам је чинио сва зла која је могао од деведесетих до данас и онда очекује од нас да му аплаудирамо. То је као да од нас очекује да полудимо - рекао је Анђелковић.