latinica  ћирилица
09/04/2024 |  11:14 | Аутор: СРНА

Антонов: Вашингтон хода по ивици ножа

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов упозорава Вашингтон да по питању Украјине и подржавања режима Володимира Зеленског "хода по ивици ножа".
Анатолиј Антонов (Фото: EPA/HOW HWEE YOUNG) -
Анатолиј Антонов (Фото: EPA/HOW HWEE YOUNG)

- Вашингтон чак и нуклеарни тероризам доживљава као позитивну ствар ако је усмјерен против Русије. Неодговорно подстицање кијевског режима пријети радијационом катастрофом. Такве активности подривају глобалну безбједност - упозорио је Антонов.

Како преноси "Спутњик", Антонов сматра да су "преваранти из Кијева, који су банкротирали, спремни на сваку представу ради постизања свог циља".

- Да ли је /америчка/ администрација спремна да плати Кијеву за тако непромишљено наоружавање и снабдијевање оружјем? Зар овдашњи политичари не схватају на уштрб кога ће заправо бити искориштена њихова финансијска средства? Није успио "пројекат Украјина", који је усмјерен на покушај наношења стратешке штете Русији. Изузетно је важно спријечити да Зеленски у својој агонији дозволи да дође до радијационе катастрофе - наглашава Антонов.

Прес-служба Запорошке нуклеарне електране саопштила је у недјељу, 7. априла, да је украјинска војска извела напад дроном на куполу шестог енергетског блока. Констатовано је да није било критичних оштећења на електрани.

У међувремену, Министарство спољних послова Словеније саопштило је да ће сазвати састанак Савјета безбједности УН на коме би се разговарало о нападу на Запорошку нуклеарку, као и о пријетњи по нуклеарну безбједност.