latinica  ћирилица
09/04/2024 |  11:38 ⇒ 13:25 | Аутор: sputniknews.com

Лавров на састанку са Сијем: Москва и Пекинг ће реализовати стратешке задатке лидера Русије и Кине

Москва и Пекинг ће наставити да реализују нове стратешке задатке које су поставили лидери двије земље, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров и Си Ђинпинг (фото: EPA/NICOLAS ASFOURI / AFP POOL) -
Сергеј Лавров и Си Ђинпинг (фото: EPA/NICOLAS ASFOURI / AFP POOL)

- Желимо да изразимо наше највеће признање и дивљење за успјехе које сте постигли током година, а прије свега оне који су остварени током посљедње деценије под вашим руководством. Искрено нас радују ови успјеси, јер су то успјеси пријатеља, иако не дијеле сви у свијету овај став и покушавају на све могуће начине да обуздају развој Кине, исто као и развој Русије - рекао је Лавров на почетку састанка са предсједником Кине Си Ђинпингом.

Шеф руске дипломатије је такође изразио увјереност да ће 75. годишњица успостављања дипломатских односа двије земље бити достојно обиљежена и додао ће Москва и Пекинг бити спремни да реализују нове стратешке задатке, које су зацртали лидери двије земље.

Руски дипломата је још пренио поздраве руског предсједника Владимира Путина кинеском лидеру, додавши да Путин веома цијени честитку кинеског колеге поводом побједе на претходним предсједничким изборима у марту.

Си Ђинпинг је на почетку састанка замолио руског министра да преда најискреније поздраве лидеру Русије.

Кинески предсједник је истакао и да је Лавров "искусни дипломата и дугогодишњи пријатељ кинеског народа", који је "урадио много за унапређење односа двије земље".

Си је, поред тога, истакао да су Пекинг и Москва "на путу мирне коегзистенције" и раде на постизању обострано корисне сарадње и "у интересима континуираног и стабилног развоја билатералних односа".

Лавров који борави у посјети Кини, претходно се састао са кинеским министром спољних послова Ванг Јијем и нагласио да ће Русија и Кина наставити сарадњу у борби против тероризма, укључујући и мултилатералне механизме након терористичког напада у "Крокус сити холу".