latinica  ћирилица
09/04/2024 |  12:57 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Меморандум о унапређењу сарадње УКЦ-а Српске са стручњацима из Минска (ВИДЕО)

Директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић и директор Научно-истраживачког центра за хирургију, трансплантологију и хематологију из Минска Олег Олегович Румо потписали су данас Споразум о сарадњи којим је иста предвиђена у области здравствене заштите укључујући хирургију, трансплантологију, хематологију и интензивну медицину путем имплементације заједничких истраживања, обуке висококвалификованих професионалаца, те повећања нивоа стручности, препорука за лијечење и дијагностику пацијената.
Посјета УКЦ - Фото: РТРС
Посјета УКЦФото: РТРС

- Захваљујем вам свима што сте данас у УКЦ Републике Српске, а посебан поздрав за амбасадора, директора Олега Рума, моје сараднике и министра Шеранића. Данас је посебан дан за нас у УКЦ Републике Српске као и за наше пацијенте јер смо потписали меморандум о унапређењу сарадње између наше установе и једног од најбољих центара за трансплантацију у Европи из Минска. Ово је веома добра вијест за наше пацијенте који чекају трансплантацију, нарочито бубрега, али и других органа - рекао је Ђајић.

Истакао је да су договорили повећање броја оперисаних пацијената у Бјелорусији.

- Према мојим информацијама до сада их је било 23, а данас ћемо радити на томе да буде још већи број оперисаних пацијената. Такође, договорили смо и да љекари из Бјелорусије долазе и едукују наше љекаре, а истовремено да наши љекари одлазе у Минск, те да усвоје нова знања и вјештине. Велико хвала нашим домаћинима, хвала Министарству здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске на подршци и предсједнику Српске Милораду Додику који је био са високом делегацијом у посјети Бјелорусији. Овим унапређујемо здравствени систем Српске и здравље наших становника - додао је Ђајић.

Олег Олегович Румо, директор Научно-истраживачког центра за хирургију, трансплантологију и хематологију из Минска рекао је да му је велика част да данас буде у Републици Српској и да представља медицину Бјелорусије.

- Дозволите ми да се захвалим министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранћу и Влади Ђајићу, директору УКЦ Српске што су нам омогућили да посјетимо ово савремено медицинско здање. Моја данашња посјета представља наставак сарадње између Републике Српске и Бјелорусије која је договорена још 2020. године. Тада смо договорили да ћемо пружити Републици Српској сву могућу помоћ која се тиче процедура високотехнолошких трансплантација. Од тада је у Бјелорусији извршена трансплантација код више од 20 пацијената и сматрам да су упарво ти пацијенти најбоља потврда наших добрих пријатељских односа. Недавна посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Бјелорусији односно његов сусрет са нашим предсједником Лукашенком дала је нови снажан имплус даљем развоју односа између Бјелорусије и Републике Српске - навео је Олегович Румо.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Ален Шеранић рекао је да је на данашњем састанку било ријечи и о начинима убрзања и поједностављивања процедура упућивања пацијената у Бјелорусију.

- Сљедећи важан корак јесте да видимо какве су могућности УКЦ-а да уради пред и пост трансплатационе прегеледе, како бисмо пацијентима омогућили да што прије оду у Бјелорусију - истакао је Шеранић.