latinica  ћирилица
09/04/2024 |  13:04 ⇒ 18:37 | Аутор: РТРС

Вишковић: Одговор Владе на наметање нелегалног Кристијана Шмита (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је за РТРС да је Кристијан Шмит у посљедњих мање од мјесец дана два пута интервенисао на Изборном закону, како би појачао судску пресуду и елиминацију Милорада Додика из политичког живота.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Кристијан Шмит је у једном моменту рекао како је радио неке техничке измјене. Па је у свом маниру сакрио оно најважније, а то је да је у члану 8. ишао да појача судску пресуду и елиминацију Милорада Додика из политичког живота у Српској. Онда су му сугерисали, да ће тако бити смијењена Централна изборна комисија, па неће моћи проводити све то што жели. Експресно је Шмит пожурио, што је прије могуће, да члановима ЦИК-а продужи неограничено мандат - навео је Вишковић.

Ипак, каже Вишковић, Шмит је добио још бржи одговор од Владе Републике Српске.

- Влада Републике Српске саопштила је да је неприхватљиво наметање измјена и допуна Изборног закона БиХ од самозваног високог представника у БиХ и позвала све чланове органа за провођење избора из Српске да поднесу оставке на дужност - подсједтио је Вишковић.

Истакао је да Српска не може да прихвати наметање закона, посебно не од Шмита, који нема мандат.

- Чак и да је Шмит потврђен важећом резолуцијом СБ УН, он не би могао да намеће законе. Ни један високи представник, прије њега, није имао мандат да може да намеће законе. Високи представник по Дејтону је тумач цивилног провођења Дејтонског споразума  - подвукао је Вишковић.

Вишковић каже да, ако би се правили да не примјетимо шта се дешава, онда ће како наводи, следећа инстанца бити имовина Српске.