latinica  ћирилица
09/04/2024 |  13:29 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Очекујем усвајање Платформе о заштити интереса Српске

Предсједник Организације старјешина ВРС Слободан Жупљанин очекује да ће Скупштина ове организације данас усвојити Платформу о дјеловању организације у наредном периоду ради заштите интереса Српске и њених институција од онога што долази од политичког Сарајева и колективног Запада.
Скупштина Организације старјешина ВРС - Фото: Уступљена фотографија
Скупштина Организације старјешина ВРСФото: Уступљена фотографија

Жупљанин је објаснио да овим желе да идентификују све кључне проблеме који долазе из политичког Сарајева и страних амбасада, колективног Запада, а усмјерени су на рушење Српске и интереса српског народа.

- Платформа се односи на све оно што је пријетња миру и стабилности у Републици Српској, слободама, имовини и њеним институцијама", рекао је Жупљанин.

Он је навео да се рушење Српске одвија кроз различите појединачне и удружене активности као што су напади на институције Српске, њену имовину, суверенитет, слободу и све оно што је утврђено Дејтонским мировним споразумом и уставима Републике Српске и БиХ.

- Морамо дати адекватан одговор на нападе на институције предсједника Републике Српске Милорада Додика, Народну скупштину и њеног предсједника Ненада Стевандића, Владу Републике Српске и премијера Радована Вишковића и српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић - указује Жупљанин.

Он је рекао да авантуриста Кристијан Шмит загорчава живот у БиХ јер не жели напредак и развој у миру и стабилност Српске и БиХ.

Говорећи о припреми резолуције о геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН коју заговара амбасадор Златко Лагумџија, Жупљанин је рекао да српски борци то не смију дозволити, јер је њен циљ укидање Српске.

Члан Организације старјешина ВРС Витомир Поповић сматра да се ништа битно неће промијенити ако Лагумџија којим случајем "протури" резолуцију о Сребреници, јер Република Српска из свега овога мора изаћи само јача.

- Срби морају бити стрпљиви и јединствени, на јасан начин дефинисати своје интересе, те да се до краја проводе одлуке утврђене од институција Републике Српске - каже Поповић.

Он је истакао да је циљ учесталих притисака међународне заједнице на Републику Српску да од ње направе празну љуштуру да би се НАТО могао проширити на Балкан који је њихов стратешки интерес.

- Република Српска из овога мора изаћи јача него што је била. Срби морају да истрају на свом путу ка самоопредељењу, јер садашња БиХ није држава у којој Срби могу да остваре своје интересе - оцијенио је Поповић.

Предсједник Скупштине организације старјешина ВРС Благоје Ковачевић рекао је да се овом платформом жели ојачати фронт свих патриотских снага у Српској да би се супротставили свим нападима на Српску и њене институције.

Он је рекао да ова организација посебно ради на његовању културе сјећања на српску историју, погинуле борце и ширењу истине о протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату одржавањем округлих столова и издавањем зборника радова.

Скупштини Организације старјешина ВРС присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић.