latinica  ћирилица
09/04/2024 |  13:43 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Бјелица: Постоји воља да се посјети Караџић, али то не дозвољавају ни његовој породици

Члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица изјавио је постоји заинтересованост чланова и функционера ове странке да посјете и разговарају са првим предсједником Републике Српске Радованом Караџићем, али да је то веома тешко, скоро па немогуће.
Милован Бјелица - Фото: СРНА
Милован БјелицаФото: СРНА

- Улазак у Велику Британију је тежак и за оне који не иду из овог разлога и овом поводом, а камоли када се наведе разлог за тражење визе. Сада имамо и санкције, и као странка и ја лично, поново су блокирани и угашени рачуни. Све то додатно компликује посјету и уопште кретање и живот - рекао је Бјелица Срни.

Подсјетивши да се први предсједник Републике Српске налази у британском затвору на острву Вајт у Ламаншу, Бјелица је рекао да је проблем добијање дозволе за посјету, те да нико ни од породице Караџић више од три године није добио дозволу да посјети затвор.

- Иако је према правилима Међународног суда у Хагу за бившу Југославију загарантовано да ће лицима која су осуђена на издржавању казне бити омогућени исти услови као у притворској јединици, то у затвору у Британији није случај - истакао је Бјелица.

Он је указао на чињеницу да Караџића третирају као терористу, као лица осуђена за најгора убиства и злочине, и да он трпи злостављања од затворских власти.

- Одузет му је телевизор, јастук, нема столицу, не дозвољавају му да пише. Онемогућавају га да телефонира, а једно вријеме је морао да са породицом прича на енглеском језику - истакао је Бјелица.

Он је напоменуо да је о здравственом стању Караџића недавно разговарао са директором Универзитетског-клиничког центра Републике Српске Владом Ђајићем, који је након што је прегледао генерала Ратка Младића у Хагу, изразио спремност да отпутује у Велику Британију и прегледа првог предсједника Српске.

Бјелица каже да се јавио велики број љекара поријеклом са простора Републике Српске и изразио спремност да буде дио медицинског тима, те да о свом трошку путују у Велику Британију.

Истиче да је у сталном контакту са Соњом Караџић Јовичевић и Сашом Караџићем, кћерком и сином Радована Караџића.

- Док је био у притворској једници у Хагу редовно сам се чуо и са предсједником Радованом. Сада информације добијам посредно преко чланова породице - навео је Бјелица.

На питање зашто се у СДС-у више не инсистира да се дође до првог предсједника Републике Српске с обзиром на то гдје служи казну, Бјелица је рекао да је то питање комплексно и да га треба сагледати из више углова.

Као прво је навео тортуру и притиске, које су преживјели Караџићева породица, најближи сарадници и функционери СДС-а, а који су приморали странку и њено руководство да, зарад опстанка, све што има везе са првим предсједником и странке и Српске говори и чини потајно и далеко од очију јавности.

- Они који нису били смјењени били су приморани да то чине тако како СДС не би био стављен на листу терористичких организација - појаснио је Бјелица.

Наравно, додао је, има ту и неке врсте аутоцензуре. "Али, након стварних санкција прво мени, а потом и другим функционерима странке то је код неких млађих чланова створило додатни притисак", рекао је Бјелица.

Осим тога, напоменуо је, треба имати у виду да млађи и млади функционери странке нису имали прилику ни да упознају, а камоли да сарађују са предсједником Караџићем, а да им старији нису смјели, неки због преживљеног, а други због могућих посљедица, да говоре о овим темама.

- Видите да су поново активирали санкције СДС-у, да је блокиран рачун - напоменуо је Бјелица.

Он сматра да о томе треба говорити и да он са својим сарадницима говори.

- Претрпио сам много тога, али ме нису сломили. Инсистирам да се јасно зна ко су људи који су стварали Републику Српску - нагласио је Бјелица.

Према његовим ријечима, не смију да буду заборављена имена која су основала СДС, од Јована Рашковића и Караџића, преко професора Николе Кољевића, Алексе Бухе, те Екмечића, Леовца, Максимовића, Новаковића, Сендића, Најдановића, па до Момчила Крајишника и других.

- СДС је једина истинска демократска странка у Српској, у највећој мјери и у БиХ. То није само моје мишљење, то је мишљење и став стручњака који се баве проучавањем политичких и страначких система - закључио је Бјелица.

Караџићева кћерка Соња Караџић-Јовичевић рекла је раније да њен отац трпи ужасне болове јер му нису дали неопходне лијекове нити има љекарску помоћ, те да све то сматра покушајем убиства.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је још крајем октобра 2022. године генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.