latinica  ћирилица
09/04/2024 |  14:14 | Аутор: СРНА

Усвојен анекс Споразума о располагању и правима на покретној имовини

Савјет министара усвојио је анекс Споразума о коначном располагању свим правима и обавезама на покретној имовини која ће и даље служити за потребе одбране /Добојски споразум/.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Овим анексом, који је усвојен на приједлог Министарства одбране, прописује се поступак и уводи процедура комисионе продаје и извоза вишкова покретне имовине која је власништво БиХ - Министарства одбране, уз потпуно поштовање уставне структуре БиХ и надлежности свих нивоа власти.

Ријеч је о вишковима наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава, те секундарних сировина насталих у процесу њихове делаборације и/или уништења, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се истиче да се увођењем комисионе продаје, уз директну продају коју је раније регулисало Министарство одбране, стварају услови за ефикасније вођење овог процеса и раст буџетских прихода.

На овај начин жели се омогућити продаја вишкова наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава, јер су за њихово чување у складиштима у протеклих 14 година издвојена знатна финансијска средства, уз губитак прихода.

Генерални секретаријат Савјета министара ће, како се наводи, припремити потписивање анекса Споразума са представницима влада Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, а за потписника у име Савјета министара одређен је министар одбране Зукан Хелез.

Савјет министара је дао подршку напорима и активностима Министарства одбране на реализацији "Перспектива" програма транзиције и збрињавања отпуштеног персонала и "Превентива" пројекта заштите менталног здравља и психосоцијалне асистенције у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ у 2024. години.

Претходно је на сједници усвојена информација о спроведеним активностима у овим областима у прошлој години.

У периоду самосталне реализације "Перспектива" програма транзиције и збрињавања персонала у складу са Законом о служби у Оружаним снагама БиХ отпуштено је 417 војника, од укупно планираних 450.

Асистирано је 365 особа и утрошено укупно 1.097.036 КМ, а просјечна транзицијска асистенција по једном кориснику износила је 2.965 КМ.

У саопштењу се додаје да је овај вишегодишњи пројекат реализован врло успјешно у складу са предвиђеном динамком и биће настављен до краја 2025. године.

Самостално се реализује и властити "Превентива" пројекат од 2016. године, који је усмјерен на област заштите менталног здравља, психосоцијалне асистенције и релаксације припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ.

Овим програмом у прошлој години је обухваћено 132 припадника Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, а за ове намјене је издвојено 77.760 КМ.

Савјет министара дао је сагласност за именовање потпуковника Милана Дулановића на дужност одбрамбеног аташеа Србије у БиХ, наведено је у саопштењу.