latinica  ћирилица
09/04/2024 |  16:10 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Шири се пожар у парку "Дурмитор", угрожен биодиверзитет

Из Националног парка "Дурмитор" упућен је апел државним органима и службама да помогну у гашењу пожара који ватрогасци и мјештани већ трећи дан покушавају да локализују и који је угрозио гранични појас Парка и околину.
Пожар на Дурмитору (Фото: Screenshot/nationalparksofmontenegro/Instagram) -
Пожар на Дурмитору (Фото: Screenshot/nationalparksofmontenegro/Instagram)

Из Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе саопштено је да је пожар примијећен у недјељу, 7. априла, те да су неповољне временске прилике изазване вјетром утицале на ширење пожара.

Директор Националног парка "Дурмитор" Перо Поповић рекао је да су запослени у том парку данима на терену са минималним средствима за гашење пожара и да ризикују здравље и живот.

Он је додао да је Директорат за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Црнер Горе у недјељу послао канадер.

- Међутим, овдје је потребна дужа и темељнија интервенција из ваздуха јер је терен неприступачан и ватра се брзо шири - истакао је Поповић.

      View this post on Instagram

A post shared by Nacionalni parkovi Crne Gore (@nationalparksofmontenegro)

Према његовим ријечима, угрожен је биљни и животињски свијет Дурмитора.

- Позивам државне органе и службе да нам помогну јер је ријеч о пожару који пријети да ће прогутати огромна пространства у Парку и ван њега - поручио је Поповић.

Јавно предузеће за националне паркове Црне Горе се, како је саопштено, осим МУП-а, обратило за помоћ и Војсци Црне Горе.

Из Националног парка "Дурмитор" апеловали су на све власнике имовине, мјештане и посјетиоце да се уздрже од паљења траве, грана и осталог материјала.

- Пракса паљења може штетити биодиверзитету националних паркова и нарушити природне вриједности парка, али и угрозити здравље људи и нанијети штету њиховој имовини - упозорили су из Националног парка "Дурмитор".