latinica  ћирилица
09/04/2024 |  16:32 ⇒ 10/04/2024 | 10:06 | Аутор: РТРС

Афричка куга на фарми са скоро 1.000 свиња у Дворовима (ВИДЕО)

Вирус афричке куге свиња поново је регистрован на подручју Семберије. Вирус је потврђен на великој фарми која у узгоју има скоро 1.000 свиња. Тим Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" урадиће епидемиолошки извјештај. У току су и инспекцијске контроле. Еутаназија заражених животиња почеће сутра ујутро, али још нема података гдје ће бити збринуте, јер градске власти Бијељине нису обезбиједиле сточно гробље.
Свиње - Фото: РТРС
СвињеФото: РТРС

Афричка куга свиња поново је потврђена у Бијељини на фарми са 380 крмача и 600 прасади у селу Дворови.

- Данас је донесено рјешење о проглашењу зараженог подручја од три километра и угроженог подручја од 10 километара у Бијељини, а Министарство пољопривреде је прије десетак дана донијело мјеру забране промета свиња на сточним пијаца јер их је струка препознала као мјеста гдје се врши илегалан промет животиња - рекао је помоћник министра за ресор ветеринарства Негослав Лукић.

Он је навео да ће све животиње на фарми гдје је потврђена свињска куга бити еутаназиране и констатовао да Бијељина и даље нема обезбијеђено сточно гробље, што је обавеза сваке локалне управе у складу са Законом о ветеринарству.

- Нажалост, сточна гробља нису обезбијеђена у Бијељини. Постоје двије локације за које ми је речено да ће на једној од њих бити збринуте еутаназиране животиње - рекао је Лукић.

Лукић је навео да је Републику Српску афричка куга свиња до сада коштала 25 милиона КМ директне штете, као посљедица неодговорног понашања људи, односно због илегалног промета животиња.

Помоћник министра за ветеринарство је поново упутио апел фармерима да подигну на највиши ниво одоворност и спровођење биосигурносних мјера.

Лукић је рекао да су контролисани ресторани, објекти који нису одобрени за клање животиња, а у којима се врши клање без надзора и прегледа, као и промет животиња.

Драган Кнежевић, директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" навео је да је од Градске управе Бијељина затражено да припреми све активности и ресурсе који су потребни.

- То је у њиховој надлежности. Дакле и механизацију и људство и локације на којима ће се вршити еутаназија животиња - рекао је Кнежевић.

Посљедњи случај афричке куге свиња на подручју Семберије забиљежен је 12. јануара.