latinica  ћирилица
09/04/2024 |  16:49 ⇒ 17:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија истражује наводну умијешаност НАТО и САД у терористички напад у Москви

Истражни комитет Русије отворио је данас истрагу о финансирању терористичког напада на "Крокус сити хол", а у који су наводно укључени званичници САД и НАТО-а.
Зграда Бурисма Холдинга у Кијеву (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Зграда Бурисма Холдинга у Кијеву (Фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Како наводи РИА новости, новац којим је финансиран напад дошао је преко комеријалних предузећа, укључујући украјинску нафтну и гасну компанију Бурисма Холдингс.

Бурисма Холдингс позната је по томе што је на њеном челу био син предсједника САД Џозефа Бајдена, Хантер Бајден, у вријеме док је Бајден старији био потпредсједник у администрацији бившег предсједника Барака Обаме.

Џозеф Бајден је негирао умијешаност у послове те компаније, након што је откривено да у Хантеровом лаптопу постоје подаци о састанку Џозефа и представника те компаније.

Бивши украјински генерални тужилац Виктор Шохин био је приморан да поднесе оставку након покушаја да покрене истрагу у Бурисма Холдингу, а накнадно отворена истрага обустављена је у новембру 2020. када је Бајден постао предсједник САД.

У терористичком нападу на Крокус сити хол 22. марта, према посљедњим подацима, погинуле су 144 особе, а повријеђена је 551 особа.