latinica  ћирилица
09/04/2024 |  18:45 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Република Српска ријешена да у своје руке преузме изборе (ВИДЕО)

Не прогласи ли Парламентарна скупштина БиХ ништавним одлуке Кристијана Шмита, Народна скупштина Републике Српске донијеће свој Изборни закон, по којем ће бити бирани нови чланови локалних изборних комисија, који ће одговорати Републичкој, а не Централној изборној комисији, каже предсједник Владе Радован Вишковић. Због тога је, објашњава, Влада и позвала органе за провођење избора у општинама и градовима у Српској да поднесу оставке. Идентичан позив упутио је замјеник предсједавјућег Савјета министара Сташа Кошарац члановима ЦИК-а из српског народа.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Република Српска је ријешена да у своје руке преузме изборе на својој територији, након што је непозвани странац, у 15 дана два пута наметнуо измјене Изборног закона БиХ.

То је суверенистички одговор на покушај Кристијана Шмита да БиХ претвори у сопствену колонију-поручује премијер Српске.

- У свом маниру сакрио је најважније, да је у члану 8 ишао да појача судску пресуду и елиминацију Милорада Додика из политичког живота а онда су му сугерисали да ће бити смјењен ЦИК и неће моћи да проведе све то. Онда је свим члановима ЦИК-а продужио мандат неограничено - навео је Радован Вишковић предсједник Владе Републике Српске.

Натјерана непотребним интеревнцијама самозваног високог представника у Изборни закон БиХ, Република Српска би предстојеће изборе требало да дочека са новом структуром општинских, градских и Републичке изборне комисије.Након што постојеће поднесу оставке као одговоран чин спрам поступања Кристијана Шмита.

- Имамо упутства одређена, имаћемо их и у наредном периоду, све што се буде договорило на нивоу Републике Српске спремни смо да то подржимо јер је то једино рјешење, а не неко наметнуто који намећу људи који немају овлашћења да то ураде - истакао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Предсједник и један члан РИК најавили су оставке на сједници у четвртак. Практично до усвајања Изборног закона Републике Српске на сједници Народне скупштине очекује се да структуре изабране у складу са Изборним законом БиХ поднесу оставке, како би потом били изабрани нови органи за провођење избора.

- Припремамо ту сједницу, прије 20. априла и када усвојимо термин онда ћемо организовати редовну или посебну сједницу , закон је у нацрту, јавна расправа је у току и завршава се ових дана и послије тога може ићи у приједлог - појаснио је ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Разрјешење локалних органа за спровођење избора у надлежности скупштина општина или градова али уз сагласност ЦИК БиХ.

Шта ако је не буде, питају у појединим локалним комисијама, страхујући од личне одговорности.

- У принципу нико од чланова ГИК није против да поднесе оставку, али да се нађе адекватан начин гдје ми не би имали личну одговорност као чланови изборних комисија. Ми смо мишљења да је било упитније да Влада Српске обавеже локалне заједнице да оне разријеше чланове ОИК односно ГИК обзиром да их она и именује - истакао је Жељко Шкондрић, предсједник Градске изборне комисије Приједор.

- Ми немамо мандат да наредимо, изборне комисије у општинама и градовима бирају локалне скупштине општина или града и оне подносе оставке који желе тим органима, не подносе оставке Влади Српске - додао је Вишковић.

Члан ЦИК БиХ Вања Бјелица Прутина сматра да је позив Владе Српске органима за провођење избора да поднесу оставку незаконит те да неће то учинити. И други српски кадар у тој Комисији Јован Калаба поручио је исто. Замјеник предсједавајућег Савјета министара поручује да српски представници у бх институцијама својим поступцима не смију да верификују Кристијана Шмита.

- Било би потпуно патриотски и политички одговорно да чланови ЦИК из српског народа поступе по закључцима Владе и других институција Републике Српске - поручио је Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућефг Савјета министара.

Локални избори у БиХ требало би да буду расписани до 9. маја, хоће ли за Српску расписати ЦИК и РИК , хоће ли на терену бити дуализма у локалним изборним комисијама- само су нека од питања на која би одговоре требали добити усвјањем Изборног закона Српска.