latinica  ћирилица
09/04/2024 |  19:44 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Додик: У Паризу ћу јасно рећи да Српска није за приступање НАТО (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик информисаће сенаторе у француском Сенату о стању у БиХ и притисцима на Републику Српску и њено руководство и јасно рећи да Република Српска није за приступање НАТО.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је за РТРС рекао да је Република Српска неутрална и да неће приступити ниједном војном савезу.

Он је навео да ће сенаторе информисати и о одлукама лажног високог представника Кристијана Шмита које су угрозиле пут БиХ ка ЕУ.

- Срамна је улога Шмита и оних који га подржавају - Британаца, Американаца и Нијемаца. Они су зауставили тај пут, а то се може ријешити тако што ће се повући те одлуке - истакао је предсједник Републике Српске.

Он је рекао да ће Република Српска, уколико не буду повучене одлуке Шмита, донијети свој изборни закон и провести изборе.

- Волио бих да француски партнери разумију наш однос према томе - рекао је Додик.

Додик је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу за бригу о Републици Српској и јасно изречен став да Српску не може нико укинути.

- Ми желимо мир, стабиност и да се уважава српски национални интерес, као што се уважавају други интереси. Косово не може да се отме Србима и не може да се урушава Република Српска - поручио је Додик.

Он је истакао да се покушаји урушавања Српске огледају кроз настојања да јој се отме имовина.

Током тродневне посјете Паризу, предсједник ће разговарати и са представницима српске дијаспоре у Француској, али и са бројним представницима јавног, политичког, културног и економског живота Француске.