latinica  ћирилица
09/04/2024 |  20:32 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Вишковић: Изабрани званичници да одлучују о БиХ, а не страни фактор (ВИДЕО)

"Ако желите да БиХ има будућност, морате дозволити да изабрани званичници одлучују о њеној судбини", поручио је представницима страних центара моћи предсједник Владе Републике Српске у емисији Српска пред судом".
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да изабрани званичници из сва три народа у БиХ могу доћи до рјешења за БиХ и да им нису потребни страни тутори, већ искључиво одријешене руке да сами одлучују о судбини земље.

- Када желимо да нађемо рјешења, увијек се дође до договора, али онда неко од тих страних фактора не жели да се овдје дође до рјешења, да БиХ постане стабилна, постане чланица ЕУ и да се у овиј земљи нормално живи и привређује - истакао је премијер Српске.

Он је нагласио да је нечувено да земља која претендује за члантво у ЕУ има колонијалну управу и да странци руше унутрашњи договор.

- Неко од страних сила не жели да БиХ напредује, већ да се ово подручје држи у раљама и буде предмет иживљавања над грађанима БиХ. БиХ је једина земља у свијету која у 21. вијеку има колонијалну управу - рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да се Република Српска правним средствима кроз своје институције бори против покушаја странаца да наметну рјешења у БиХ.

- Правним средствима боримо се против анархије и силе. Република Српска не жели да прави потезе који могу угрозити мир и безбједност у БиХ, али исто тако морамо бранити своја права и надлжности под цијену свих облика санкција, заказивања политичких, законски неутемељених суђења - рекао је он.

Вишковић је нагласио да Република Српска неће проводити одлуке Кристијана Шмита.

- Република Српска данас има пуно више пријатеља него раније, зато што су многи увидјели да смо у праву. Суђење је правна лакрдија. Прича о имовини, 30 година након Дејтонског споразума, необјашњиво да се сада поставља то питање. То је све на фону да Република Српска остане празна љуштура, да се угаси, иако Дејтон јасно дефинише ово питање - рекао је премијер Српске.

Вишковић сматра да је наметање измјена Изборног закона увертира у доношење одлуке о имовини Републике Српске, али да Српска никада неће дозволити отимање своје имовине.

- Република Српска је гарант српског народа на овим просторима, ако немате имовину, немате ни Републику Српску. И зато је све што радимо наша борба, јер то не смијемо да дозволимо. Питање имовине не смије бити предмет дневног реда ниједног састанка. Морамо чувати имовину Српске, то је наша морална, законска и уставна обавеза - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је једини начин борбе да се наметнуте и одлуке које дерогирају Устав Републике Српске не проводе.

- Поштујемо Устав Републике Српске на првом мјесту, а онда и Устав БиХ. Све више пријатеља разумије позицију Републике Српске, који ће на састанцима рећи да им је јасно шта се дешава у БиХ. Све већи број земаља јавно причају о позицији Српске унутар БиХ - нагласио је Вишковић.

Он је рекао и да је Република Српска учинила највећи напор да БиХ добије прво кандидатски, а затим и преговарачки статус на путу ка ЕУ.

- Савјет Европе је прихватио уставно уређење БиХ и то је највећа корист за Републику Српску, да смо прихваћени као чињеница Република Српска унутар БиХ. Ако желите да БиХ има будућност, онда морате дозволити да изабрани званичници одлучују о судбини ове земље - поручио је Вишковић.

Коментаришући апел бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировић НАТО да упути позив БиХ за чланство и да се врате у војне базе у БиХ, Вишковић је рекао да Бећировић лобира да БиХ постане члан Алијансе, али да је јасан став Републике Српске о војној неутралности.

- Пратимо Србију - војна неутралност, сарадња да, чланство не - истакао је премијер Српске.