latinica  ћирилица
09/04/2024 |  21:09 ⇒ 22:41 | Аутор: РТРС

У Андрићграду предавање професора Ковића (ВИДЕО)

"Српска историографија: Наслеђе, изазови, перспективе", била је тема предавања професора Милоша Ковића које је одржано у Андрићевом институту у Андрићграду.
Милош Ковић - Фото: РТРС
Милош КовићФото: РТРС

Предавање је обухватило анализу и стање данашње српске историографије која доживљава дубоку кризу, прожету оспоравањем њених традиционалних приступа.

- По мом мишљењу српска историографија у овом тренутку покушава да говори о главном току српске историографије, да прати западну историографију. Оно што је поразно, то је врло мала продукција наше историографије. Ми више не пишемо онако велике књиге, монографије и студије какве су писали наши учитељии професори у социјализму. Поставља се питање да ли опонашање и да ли пуко "копирање" може да породи велике научне резултате, праве велике студије, нове парадигме и ново тумачење прошлости - навео је Ковић.

Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је да Ковићева ријеч живи као свједочење о ономе што ми живимо и о ономе што нас чека.

- Милош Ковић није само историчар и човјек који се бави фактима и који у оквирима накнадне свијести тумачи оно што је нама важно да знамо и што смо пропустили у лекцијама из школе - додао је Кустурица.