latinica  ћирилица
09/04/2024 |  21:26 ⇒ 21:57 | Аутор: СРНА

Амиџић: Биће пронађен начин да сваки појединац оствари лично примање

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је да ће бити пронађен начин да сваки појединац који је зарадио плату оствари лично примање које спада у људска права дефинисана међународним стандардима.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

- Примање сваког појединца је нешто што је међународно право. Са те стране, као неко ко то поштује, морамо да нађемо рјешење за људе /под санкцијама/ да остваре оно што је њихово лично примање. Наравно да ћемо наћи рјешење за сваког појединца који је зарадио своју плату - рекао је Амиџић.

Коментаришући чињеницу да још није усвојен буџет заједничких институција БиХ, те да је на снази привремено финансирање, Амиџић је рекао да нико неће сносити посљедице због тога.

- Што се тиче буџета заједничких институција, морамо да разумијемо да је то један потрошачки буџет гдје близу милијарду КМ оде на плате, 21.500 људи ради ту и обавља административне послове и са те стране не вјерујем да ће ико ишта трпити - рекао је Амиџић за Телевизију Нова БХ.

Он је истакао да нико од грађана није осјетио било шта по том питању, те да привремено финансирање и све институције функционишу нормално.

Поводом критика због одлуке о привременом финансирању, Амиџић је рекао да оне долазе од појединаца из Републике Српске који су асистенти ОХР-а, јер нико од њих не жели да чита.

- У Закону о привременом финансирању је речено да је Министарство финансија и трезора дужно у привременом финансирању да захтјев Централне изборне комисије одобри у пуном износу. Пун из захтјева ЦИК-а је био 33 милиона 658 хиљада КМ, а ми смо одобрили седам милиона. То је довољно да се проведу локални избори на простору Федерације БиХ - појаснио је Амиџић.

Говорећи о састанцима лидера странака на нивоу БиХ, Амиџић је рекао да је проблем, када се ти разговори воде, што партнери из ФБиХ морају да иду по неко додатно мишљење које је обично везано за неки фактор са стране и онда то евентуално пролонгира процесе.

- Нама требају људи који имају свој став, који могу брзо да дају одговоре и са те стране некада неки процеси трају дуже - додао је Амиџић.

Коментаришући чињеницу да је БиХ добила статус преговарача са ЕУ, Амиџић је истакао да је претходни период показао да је Република Српска конструктиван партнер, али да није губила ништа од својих надлежности и од оних ствари које су битне за људе који живе у Српској.

- Управо на таквом разумијевању између ентитету и међусобном уважавању наш заједнички живот даље је могућ - додао је Амиџић.

Када је ријеч о трошковима институција БиХ за прошлу годину, Амиџић је рекао да се ту углавном ради о трошковима за плате, презентације, путовања и друге видове материјалних трошкова.

- Када је ријеч о тим трошковима, ту притисак прави онај ко жели да има комодитет. То је потрошачки буџет и он као такав треба да буде што је мањи могуће јер то подразумијева више средстава у ентитетима - рекао је Амиџић.

Он је истакао да је опредјељење Министарства финансија и трезора у Савјету министара, али и ентитета, било да издвајање ентитета за заједничке институције буде на истом нивоу као и 2023. године.

- Планирали смо да ће бити већи приходи или да ће Централна банка остварити већу добит и они су остварили 64,5 милиона КМ који су по закону уплаћени у буџет Министарства финансија и трезора и на тај начин смо надомјестили тај недостатак. Сва разлика која је постојала је усмјерена према капиталним пројектима који унутар овог буџета износе, нажалост, само 113 милиона КМ - додао је Амиџић.

Када је ријеч о економској реалност у БиХ, Амиџић је рекао да се она ослања на Европу, а стање у водећим економијама Европе није најбоље.

- Водеће економије Европе су ушле у рецесију и док Европа не крене на горе не можемо очекивати да ће БиХ направити неки искорак - закључио је Амиџић.