latinica  ћирилица
09/04/2024 |  22:33 ⇒ 22:34 | Аутор: СРНА

Позната бјелоруска пијанисткиња одржала концерт у Требињу

Пијанисткиња Лизавета Бормотова из Бјелорусије, која у свом умјетничком изразу спаја најбоље карактеристике руске и европске извођачке традиције, одржала је вечерас концерт у Требињу.
Лизавета Бормотова - Фото: СРНА
Лизавета БормотоваФото: СРНА

Концерт је одржан у Културном центру Требиње у оквиру обиљежавања јубилеја, 70 година постојања и рада Музичке школе Требиње.

Бормотова већ девет година живи и наступа у Аустрији, а ради као професор клавира на Универзитету музичке умјетности у Клагенфурту.

Позната је по свом изузетном таленту и задивљујућим наступима, а њен репертоар обухвата широк спектар дјела, од класичне до савремене музике.

За вечерашњи концерт она је истакла да је одабрала дјела Лудвига ван Бетовена и Клода Дебисија јер носе посебно и весело расположење, као и због одличног клавира "стенвеј".

- Жељела сам да испробам нешто што је веома специфично за овај инструмент. На примјер, Дебисијев импресионизам има много различитих боја и техника које на обичном клавиру не би дошле до изражаја. Али, на овом клавиру то звучи дивно - рекла је Бормотова.

Позната пијанисткиња је истакла да је први пут у Требињу, који је прелијеп град у коме ће уживати наредна три дана.

Директорка требињске Музичке школе Душанка Бабић истакла је да ће Бормотова сутра одржати мастерклас у њиховој школи, тако да ће професори и ученици имати прилику да раде са њом програм који спремају за наредна такмичења.

Млада пијанисткиња Бормотова дипломирала је на Московском државном конзерваторијуму "Петар Иљич Чајковски", једном од најугледнијих високих музичких школа у свијету у класи професора Михаила Воскресенског, а магистрирала је 2020. године на Универзитету музике и извођачких умјетности у Бечу.