latinica  ћирилица
09/04/2024 |  23:34 ⇒ 10/04/2024 | 08:38 | Аутор: РТРС

Додик: У Француској значајни састанци; Представићу предности Српске за улагања

Француски и српски народ су крајем 18. и почетком 19. вијека својим револуцијама златним словима уписали своје име у европској историји, написао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на Иксу.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Француска је, сходно својој величини, постала глобални синоним за слободу, а српски народ идеал слободе свим балканским народима. Историја је пуна преокрета, али је биланс наших односа такав да када проналазимо сагласност и радимо заједно, француски и српски народ то раде на корист читаве Европе. Зато ме радује атмосфера у којој је посјету Француској завршио предсједник Србије Александар Вучић - каже Додик.

Као предсједник Републике Српске, каже да ће имати низ састанака с људима који утичу на политику Француске.

- За Републику Српску је важно да на овај начин утврђује свој геополитички значај и представи све предности за француска улагања. Без Републике Српске и српског народа нема Босне и Херцеговине. Данас, као више пута у нашој историји, не одустајемо од слободе и захтијевамо да се 30 година након рата омогући народима у БиХ да се без уплитања странаца договарају о томе како ће живјети - навео је Додик.

Каже да стабилност БиХ може постојати само договором и компромисом.

- Као што је то случај у Француској и ЕУ. Нема дугорочне стабилности и краткорочног динамичног развоја док наше односе оптерећују стране судије и лажни високи представници. Пренијећу ове поруке француским партнерима, као и поруке захвалности што су препознали потребу и моменат да отворимо преговоре о чланству са ЕУ. Повећано интересовање Француске за западни Балкан од нас захтијева да будемо проактивни и ја то чиним - истакао је Додик. 

Наводи да "Република Српска, иако то жели неколико каубоја и понеки лажни колонизатор, није и неће бити изолована".

- Република Српска јесте и може бити погон који цијелу БиХ вуче из прошлости у којој су многи безнадежно заглављени. Драго ми је што све више људи у Европи то препознаје, а ми ћемо наставити да радимо на томе да то схвате и остали. Или како би Французи рекли: "Ко је господар своје жеђи, господар је свог здравља" - каже Додик.