latinica  ћирилица
10/04/2024 |  07:22 ⇒ 08:20 | Аутор: РТРС

Шта је показало јавно саслушање чланова Комисије за очување националних споменика? (ВИДЕО)

Пред Привременом истражном комисијом Дома народа БиХ окончано је саслушање чланова Комисије за очување националних споменика, а осим делегатима овог дома, извјештај Комисије биће упућен и Тужилаштву.
Дом народа ПС БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Дом народа ПС БиХФото: Уступљена фотографија

Разлог, индиција о злоупотреби положаја. У налазима Комисија наводи евидентни и политички мотивисани покушаји да се крађом културно-историјског насљеђа народа у БиХ створи нови идентитет, босанскохерцеговачка нација.

Неправилности су уочене кроз ревизорске и извјештаје Управног инспектората.

Анексом 8 чланом 4 Општег оквирног споразума за мир јасно је утврђено шта су национални споменици.

Због покушаја чланова Комисије из Федерације БиХ да националне споменике вежу за територију БиХ, а не народе, мјесецима се опструише рад члана Комисије из Српске.

- Фарук Капиџић, предсједавајући Комисије за очување националних споменикаје, у фебруару је јавности поручио да блокира институције, да је боље да блокира него да се проводе приједлози из Републике Српске - истакла је Анђелина Ошап Гаћановић, члан Комисије за очување националних споменика.

Првобитни постигнути договор опструишу неусвајањем записника са сједнице на којој су сва три члана о томе постигла сагласност.

- То је тачно, има записник и звучно да смо се на тој сједници договорили. Промијенио сам став и то сутрадан када ми је правник рекао да то може само Предсједништво или ОХР - навео је Капиџић.

Управо из ОХР-а наметнут је закон којим се прописује да је мандат Комисије да утврди шта је национални споменик, а ентитететски заводи и органи дистрикта Брчко предузимају мјере заштите.

Да ли су у питању политички мотивисани покушаји да се културно-историјско насљеђе народа у БиХ премјести у зону којој не припада?

- Културно насљеђе припада народима који овдје живе. Оно врло често, готово у правилу припада и човјечанству. У конкретним случајевима, циљ је да буде подлога за градњу неког новог идентитета - истакла је Сњежана Новаковић Бурсаћ, предсједавајућа Привремене истражне комисије Дома народа БиХ.

И у налазима ревизора и управног инспектората потврђено су незаконитости при располагању средствима, запошљавању и преотимању надлежности за мјере заштите националних споменика.