latinica  ћирилица
10/04/2024 |  08:44 ⇒ 08:44 | Аутор: СРНА

Поднесено 39 извјештаја о пореским кривичним дјелима, штета 3.700.000 КМ

Пореска управа Републике Српске доставила је надлежним тужилаштвима 39 извјештаја о постојању сумње у извршење пореских кривичних дјела са укупном штетом по републички буџет од 3.713.660 КМ, навели су о овој установи.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Из Пореске управе за Срну су истакли да су извјештаји достављени прошле године, а највише, њих 36, због сумње да је почињено кривично дјело утаја пореза и доприноса, један извјештај због неправилног издвајања средстава правног лица, а поднесене су и двије допуне извјештаја.

Надлежним тужилаштвима достављена су и 33 обавјештења за кривична дјела утаја пореза и доприноса са штетом по буџет Српске од 2.577.423 КМ.

- Ова обавјештења достављена су имајући у виду ново упутство о поступању тужилаца и овлаштених службених лица у откривању кривичног дјела, њихових учинилаца и спровођења истрага. У наредном периоду се наставља рад на овим обавјештењима - појаснили су у Пореској управи.

Из ове установе су нагласили да су инспектори истражиоци у прошлој години, у складу са пореским законодавством, вршили и информативне контроле чији су резултати послужили за друге поступке који су у надлежности Пореске управе или других републичких органа управе.

Током реализације информативних контрола пријављене су и уплаћене нове пореске обавезе у буџет Републике Српске у износу од 364.000 КМ.

- Настављена је континуирана сарадња и размјена информација са другим организационим јединицама Пореске управе, са другим републичким органима управе и управним организацијама у Српској, као и размјена информација са органима на другим нивоима власти у БиХ и на међународном нивоу - навели су из Пореске управе.