latinica  ћирилица
10/04/2024 |  10:40 ⇒ 11:30 | Аутор: klix.ba

Хелез поново о НАТО путу

Министар одбране у Савјету министара БиХ Зукан Хелез рекао је да институције БиХ одлучују о чланству у међународним организацијама, те да су већ, како наводи, што се тиче НАТО пута, одлучиле.
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ) -
Зукан Хелез (Фото: Министарство одбране БиХ)

Хелез је коментарисао изјаве министра безбједности Ненада Нешића о томе да БиХ нема сагласност Републике Српске за улазак у НАТО.

- Подсјећам Додиковог потрчка Нешића да је Предсједништво БиХ 2009. године донијело Одлуку о чланству БиХ у НАТО, за коју је гласао члан Предсједништва из Републике Српске Небојша Радмановић, те да је ПД ПС БиХ усвојио Закон о одбрани који чланом 84 обавезује све институције БиХ да спроведу све активности за чланство БиХ у НАТО за који су гласали и посланици и делегати из Српске - казао је Хелез.

Додаје да што су се усаглашавали, усаглашавали су се, те да БиХ није донијела ниједну другу одлуку која би била супротна НАТО путу.

- Наша земља је, путем институције БиХ, учинила све што је до нас. Вјерујем да би нелегални предсједник Српске Милорад Додик и његов потрчко Нешић да нас приближе руским агресорским вриједностима и сјевернокорејским демократским идеалима, али то се неће десити. БиХ ће, упркос опструкцији политичара из Републике Српске бити пуноправни члан НАТО савеза, као што смо, упркос опструкцији истих, добили и кандидатски статус за приступање ЕУ. Чланство и у једној и у другој међународној организацији доноси само добро грађанима у читавој БиХ - рекао је Хелез.