latinica  ћирилица
10/04/2024 |  11:09 ⇒ 11:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Седам дана до парламентарних избора у Хрватској

Парламентарни избори у Хрватској биће одржани у сриједу, 17. априла, а странке ће своје програме моћи да представљају још шест дана, када ће бити проглашена изборна тишина.
Трг бана Јелачића, Загреб - Фото: РТРС
Трг бана Јелачића, ЗагребФото: РТРС

У 11 изборних јединица учествоваће 165 листа и 17 кандидата, а у 12. изборној јединици осам посланика бирају мањинске странке.

Према последњем истраживању ХРејтинга, ХДЗ са партнерима има осетну предност испред најутицајније опозицоне СДП, око које је окупљено више странака под слоганом "Реијка правде".

Куриозитет предстојећих избора и кампање је то што у њој учествује и предсједник Хрватске Зоран Милановић као кандидат за премијера, уз подршку коалиције окупљене око СДП.

У фокусу кампање су препуцавања предсједника и премијера, Зорана Милановића и Андреја Пленковића, а последњих неколико дана и Милановића и министра мора, саобраћаја и инфраструктуре у актуелној Влади Олега Бутковића.

Милановић Владу премијера Пленковића оптужује за, како каже, лоповлук и корупцију, покушај увлачења Хрватске у рат у Украјини, али и за полтронство према Европској унији, а премијер и министри шефа државе да крши Устав и да својим изјавама наноси немјерљиву штету држави.

И док је Пленковић увјерен да ће владати хрватском у трећем мандату, Милановић је увјерен да ће бити нови премијер, иако је још увијек на позицији шефа државе.

Остале странке у својим програмима залажу се за заштиту хрватске границе и стандард грађана погођен поскупљењима, бесплатне вртиће за свако дијете, рјешавање мигранте кризе, те забрану продаје потрошачко-кредитних дугова агенцијама за потраживање, као и начин отплате дуга у корист грађана.

Након парламентарних избора, Хрватску 9. јуна очекују избори за Европски парламент, а крајем године и избори за предсједника Републике.