latinica  ћирилица
10/04/2024 |  12:00 | Аутор: СРНА

Борељ: Могућност конвенционалног рата у Европи више није фантазија

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ упозорио је да могућност конвенционалног рата високог интензитета у Европи више није фантазија и позвао на изградњу заједничког одбрамбеног капацитета Старог континента.
Жозеп Борељ (фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
Жозеп Борељ (фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Током обраћања на Форуму Европа у Бриселу, Жосеп Борељ је оцијенио да живимо у веома важном тренутку у процесу изградње Европе јер се, како је рекао, "рат сигурно назире на хоризонту".

Указујући да је Европа изграђена на дихотомији и да је економска интеграција препуштена институцијама ЕУ, а безбедност НАТО-у, Борељ је рекао да се Унија не може више ослањти на ту подјелу.

- Рат у Украјини је брутално открио свет онаквим какав јесте, а не какав смо желели да буде. То је свет обиљежен руском пријетњом за ЕУ у цјелини - нагласио је Борељ.

Kако се наводи у транскрипту његовог говора који је објавила Европска служба за спољне послове, Борељ је рекао да Европа данас осећа изазов и поручио да ће европски пројекат бити у великој мјери везан за изградњу заједничке безбједности и одбране.

- То не значи да је рат неминован и да ће почети сутра. Али морамо да натерамо грађане ЕУ да схвате да амерички кишобран који нас је штитио током Хладног рата и послије њега, можда неће све време бити отворен - рекао је Борељ.

Истакао је да Европа мора да изгради сопствени заједнички одбрамбени капацитет.

- НАТО ће остати апсолутно незамјењив. Али унутар НАТО-а морамо да изградимо јак европски стуб. Рат против нас неће почети сутра. Али, не можемо порећи реалност: растућа конкуренција међу великим силама, сукоби високог интензитета између држава, наоружање економске међузависности, сајбер ратовање и дезинформације су дио наше стварности - упозорио је Борељ.

Навео је и да се враћају традиционални извори спорова, као што су питање територије, сувернитета и националног идентитета, уз насилне сукобе и указао на сукобе у Украјини и Гази.

- Замишљали смо да смо окружени прстеном пријатеља након пада Берлинског зида. Овај свет се замењује ватреним прстеном око нас. Од нестабилности од Сахела до Блиског истока, до Kавказа и Балтика, да не гледам другде у Африци. Око нас је заиста ватрени прстен - рекао је Борељ.

Борељ је нагласио да, иако Украјина још није чланица ЕУ, рат против те земље "представља претњу Унији у цјелини" и оптужио руског предсједника Владимира Путина да планира да "своје дестабилизујуће активности прошири на цијелу Унију".

- Дестабилизација друштава не спроводи се само бомбардовањем. Видећете на следећим европским изборима како ће руска дестабилизација угрозити нашу демократију. Али изгледи, могућност конвенционалног рата високог интензитета у Европи више није фантазија - рекао је Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ је додао да је потребно учинити све како би се то избегло и поручио да се мир у свијету не може сачувати ако се не уложе напори пропорционални опасностима које пријете.

- Мислим да ЕУ данас улази у трећи тренутак, етапу, своје изградње. Прва је била 1957. године када је основано заједничко тржиште са ограниченим бројем европских јавних политика. Друга је била убрзање економске интеграције кроз јединствено тржиште и јединствену валуту. А трећа је почела ратом у Украјини, који ће довести до рађања снажног европског стуба безбједности и одбране - закаључио је Борељ.