latinica  ћирилица
10/04/2024 |  12:10 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Вишковић-Улахович: Заједничка спремност за реализацију договора из Минска

Премијер Републике Српске Радован Вишковић и амбасадор Бјелорусије за БиХ са сједиштем у Будимпешти Владимир Улахович истакли су на данашњем састанку заједничку спремност да се реализују договори из Минска, постигнути приликом недавне посјете делегације Српске Бјелорусији.
Вишковић-Улахович - Фото: Уступљена фотографија
Вишковић-УлаховичФото: Уступљена фотографија

На данашњем састанку разговарано је о даљем унапређењу сарадње између Републике Српске и Бјелорусије, након недавне посјете коју је предводио предсједник Републике Милорад Додик, те је оцијењено да је у протеклом периоду постигнут значајан искорак у сарадњи и указано је на значај развоја односа братских народа.

Акценат је у разговорима стављен на сарадњу у области здравствене заштите и трансплантологије, те набавку пољопривредне механизације из Бјелорусије за пољопривреднике из Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Тим поводом јуче су у Бањалуци одржани састанци са делегацијом Бјелорусије, у Министарству здравља и социјалне заштите и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Вишковић је посебно указао на значај успостављања сарадње између Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Научно-истраживачког центра за хирургију, трансплантологију и хематологију из Минска, која подразумијева лијечење пацијената из Републике Српске у Бјелорусији, као и едукацију љекара из Републике Српске.

Било је ријечи и о могућности успостављања сарадње у области високог образовања, као и сарадње на нивоу академија наука.