latinica  ћирилица
10/04/2024 |  12:15 | Аутор: СРНА

Мустафић: Резолуција о Сребреници неће донијети ништа добро

Ибран Мустафић, учесник сребреничких ратних дешавања, оцијенио је да резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН, коју припремају бошњачки и одређени страни фактори, представља ново затезање односа и политизацију, што овим просторима и БиХ неће донијети ништа добро.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

- Сматрам да бисмо се морали вратити дијалогу, да у садашњим турбулентним временима у свијету, избјегнемо неко ново зло - рекао је Срни Мустафић.

Он је указао да би се у супротном поново могло доћи у ситуацију хаоса, јер резолуције попут ове спорне нису обавезујуће, већ обично служе за нове спинове, различита затезања ситуације и продубљивања криза на овим просторима.

Мустафић је рекао да о томе постоје бројни негативни примјери.

- Протеклог рата на овим просторима не би било да тада није увезен са стране - рекао је Мустафић.

Према његовим ријечима, да је БиХ острво које не граничи ни са ким, ту би између народа владао мир.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН, а београдске "Вечерње новости" објавиле су да приједлог спорног документа, између осталог, предвиђа да 11. јул постане "међународни дан сјећања на геноцид", осуду "негирање геноцида" и захтијева да се кроз "образовни систем на овај начин говори о злочину".