latinica  ћирилица
10/04/2024 |  13:29 | Аутор: СРНА

Амбасада Русије: До стабилности у БиХ може се доћи дијалогом, а не "заштитом" агресивне алијансе

Амбасада Русије у БиХ сматра да унутрашњу стабилност у БиХ могу да ојачају само политичке снаге путем дијалога и стрпљивом потрагом за обострано прихватљивим излазима, док Сјевероатлантски савез, као агресивна алијанса, није у стању да "заштити" БиХ.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

- Спољни фактор треба да доприноси управо томе, а не да "долива уље на ватру" намећући лажне алтернативе, убацујући контрапродуктивне иницијативе усмјерене на дестабилизацију стања у БиХ само с једним циљем - да чувају у БиХ протекторат и неоколонијалну управу - речено је Срни у овом дипломатском представништву.

Једностране изјаве о неопходности убрзаног проширења присуства НАТО-а у БиХ, у руској Амбасади оцијењују као изузетно неодговорне и пријетеће даљом конфронтацијом.

Као држава гарант Дејтонског мировног споразума, Амбасада Русије подсјећа да је питање чланства у међународним организацијама искључиви прерогатив Предсједништва БиХ.

- Као што је познато, у Предсједништву БиХ, па и у самој БиХ нема консензуса о теми чланства БиХ у НАТО-у. Штавише, има озбиљних неслагања о овом питању - указали су у коментару на апеле бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића НАТО-у да упути позив БиХ за чланство и да се врате у војне базе у БиХ.