latinica  ћирилица
10/04/2024 |  14:40 | Аутор: СРНА

Букејловић: Повећати транспарентност рада непрофитних организација

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да је примарни циљ усвајања Приједлога закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, повећање транспарентности и јавност њиховог рада.
Милош Букејловић - Фото: РТРС
Милош БукејловићФото: РТРС

- Рад непрофитних организација у Републици Српској основаних у складу са Законом о удружењима и фондацијама, које финансијски или на други начин помажу страни субјекти, њихово политичко дјеловање и политичке активности као агената страног утицаја, до данас није уређено законом, чиме се могу створити претпоставке за урушавање уставног уређења, правног поретка Републике и могу чинити штетне посљедице на рад органа и организација Српске - рекао је Букејловић.

Он је подсјетио на то да је Закон о удружењима и фондацијама Републике Српске уредио питања оснивања, поступак регистрације, унутрашњу организацију и престанак рада удружења и фондација, те подсјетио да није регулисао питање јавности рада непрофитних организација.

- С обзиром на то да наведеним законом није регулисана јавност рада непрофитних организација, ова правна празнина ствара могућност политичког дјеловања ових организација и утицаја на уставноправни поредак Републике Српске - навео је Букејловић.

Он је додао да се из тог разлога при Министарству правде успоставља Регистар непрофитних организација које финансијски или на други начин помажу страни субјекти, те политичко дјеловање и политичке активности непрофитних организација које их одређују као агенте страног утицаја.

Букејловић је навео да Приједлог у односу на Нацрт закона има одређених измјена које су резултат прихваћених приједлога, примједаба и сугестија изнесених на сједници Народне скупштине Републике Српске, јавној расправи, те писаним путем.