latinica  ћирилица
10/04/2024 |  15:09 ⇒ 15:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Редитељу Џорџу Лукасу Златна палма за животно дјело

Редитељ, сценариста и продуцент Џорџ Лукас нови је лауреат почасне Златне палме за животно дјело Канског филмског фестивала, а то признање ће му бити уручено 25. маја на затварању фестивала.
Џорџ Лукас (Фото: EPA-EFE/MIKE NELSON) -
Џорџ Лукас (Фото: EPA-EFE/MIKE NELSON)

Холивудски синеаста, који у мају пуни 80 година, тако улази у друштво одабраних лауреата, а прије њега награду за животно дјело добили су и Харисон Форд, Мајкл Даглас, Том Круз, Џоди Фостер, наводи се на сајту Канског фестивала.

Кански фестивал наводи да са задовољством одаје почаст једној од највећих личности савремене кинематографије, човјеку са изузетном каријером, који спаја сјајну забаву и иновације, митологију и модерну технологију.

Поводом те значајне награде Лукас је нагласио да је фестивал у Кану увијек имао специјално мјесто у његовом срцу.

- Био сам изненађен када је мој први филм ТХX-1138 изабран да буде приказан у тада новом програму посвећеном редитељима. Од тада, враћао сам се фестивалу у различитим улогама као, писац-сценариста, режисер или продуцент. Заиста сам почаствован овим специјалним признањем, које ми значи много - навео је Лукас.

Фестивал у Кану почење 14. маја, а отвориће га филм Квентина Дупјуа "The Second Act", док ће публика имати прилике да види и дугоочекивано остварење Френсиса Форда Кополе "Мегалополис", великог редитеља за чију каријеру се везуу и Лукасови почеци.