latinica  ћирилица
10/04/2024 |  15:42 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Вишковић у Градишци обишао фабрику Јелшинград; Повољни услови привређивања (ФОТО/ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић обишао је данас производне погоне италијанске групације ПМП Јелшинград у Градишци. Групација се због повољних услова привређивања одлучила да најзначајнију инвестицију реализује у Републици Српској.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Групација ПМП Јелшинград бави се производњом процесне опреме за рударство и грађевинарство. Цјелокупну производњу, за познатог купца, пласира на инострано тржиште. Робе немају на залихама и поред честих поремећаја на тржишту.

- Када је криза у једном дијелу свијета, у другом дијелу иде боље тако да ако је у једној бранши, на примјер грађевинарству иде лоше и грађевинске машине стају, производња грађевинских машина, ми успоравамо тај сектор а са друге стране можда производња челика иде боље па онда радимо више машине за производњу челика - рекао је Бранислав Бањац директор ПМП Јелшинград Градишка.

Вишковић у фабрици ПМП Јелшинград (Фото: РТРС)

Групација не оскудјева у стручној радној снази чија је плата изнад просјека захваљујући дуалном образовном систему који је иницирала Градска управа Градишке

- Они су пионири заједно са Градском управом јер смо кренули да радимо дуално образовање и то смо несвјесно почели те 2017. године али смо ускладили потребе градишког образовања са потребама градишке привреде - рекао је Зоран Аџић градоначелник Градишке.

Осим прилагођеног образовног система мотив за стране инвеститоре да инвестирају у Републику Српску су и погодности и субвенције које нуди Влада Српске. Групација на подручју Лакташа инвестира 80 милиона марака у производне погоне са преко 200 нових радних мјеста.

- Ова групација ради широм свијета од Кине, Бразила, Индије и не знам ни сам гдје све има своје погоне. Ми са поносом морамо рећи да су баш изабрали Републику Српску за своју највећу појединачну инвестицију - истакао је Вишковић.

Промет компаније која је у италијанском власништву у прошлој години је износила 18 милиона евра, а план за 2024. годину је 21 милион евра.