latinica  ћирилица
10/04/2024 |  18:12 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Додик: У позицији смо да разговарамо са француским руководиоцима и да их подсјетимо на славне дане наше сарадње (ВИДЕО)

Срби још увијек имају нека сјећања и захвалност француском народу, али мислим да кроз све ово што се дешавало у протеклом периоду, посебно током распада Југославије, није било правог разумијевања од Француске. Сада смо у позицији да разговарамо са њиховим руководиоцима и покушамо да их подсјетимо на славне дане наше сарадње - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик за РТРС.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Споменик посвећен краљевима Петру Првом Карађорђевићу и краљу Александру Ујединитељу је свакако доказ повезаности Француске и нас који смо заједно на крају 18. и почетком 19. вијека ширили револуције и процесе који су нам донијели један сасвим други поредак, прије свега у Европи. И због тога је овдје и подигнут споменик, рекао је Додик који борави у радној посјети Француској. 

Додик је нагласио да када је потписан Дејтонски споразум Француска се на неки начин се вратила у тај оквир односа, прије свега са свима на простору Балкана и бивше Југославије.

- Али очигледно да је мало изван тих процеса имплементације Дејтона и да је то препустила неким другим земљама. Било би добро да са становишта објективности, а никаквог навијачког процеса да се Француска врати на тај простор и јасно укаже на потребу европских интеграција - рекао је Додик.

Додик је захвалио Француској на том историјском процесу али и нагласио.

- Ми смо увијек били на страни слободе и права. Неоправдано смо стављени сада у фокус неких криваца и то траје предуго. Недозвољавају нам да се на неки начин отргнемо и кренемо даље. Али вјерујемо да можемо у времену које долази да објаснимо ту ситуацију и сами изградимо однос борбе за наша права - рекао је Додик.