latinica  ћирилица
10/04/2024 |  19:10 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

Додик француским сенаторима: Ако Шмит интервенише у вези са имовином Српска ће бранити свој статус (ВИДЕО)

Предсједник Милорад Додик пренио је француским сенаторима у Паризу да Кристијан Шмит, који нема легитимитет и легалитет, покушава да моделира уставни поредак у БиХ и да Република Српска, уколико Шмит интервенише у вези са имовином, неће имати други избор осим да брани свој статус тако што ће прогласити независност.
Милорад Додик у Паризу са Сенаторима - Фото: РТРС
Милорад Додик у Паризу са СенаторимаФото: РТРС

Групи француских сенатора, пријатељима Балкана, како их је предсједник Српске назвао, Додик је пренио добро познате ставове Републике Српске.

Прије свега у вези са дјеловањем Кристијана Шмита. Упозорио је на његове покушаје да моделира уставни поредак. Интервенише ли у имовину, Српска, каже, други избор нема већ да брани свој статус тако што ће прогласити независност.

- Ми смо рекли да његова интервенција у Изборни закон у овом времену и да ће то тешко деблокирати даље процесе у БиХ, док он то не повуче или док Парламент БиХ то не одбаци. Ако се то не деси Република Српска ће донијети свој закон и да ће она наставити даље у складу са Уставом и Изборним законом БиХ, који предвиђа да ЦИК БиХ само проводи изборе за чланове Предсједништва и за Представнички дом, а све остале на различитим нивоима, различите изборне комисије - рекао је Додик.

Све ове поруке чули су сенатори из различитих француских партија што, каже Додик, није нешто што је уобичајено. Чули су и визију Српске да се БиХ мора вратити Уставу, да интервенционизам мора да престане, а странци да се повуку.

- Француска је имала позитивну улогу. Ми знамо да у процесу међународног преговарања везано за Шмитову намјеру да донесе задње одлуке, Француска је била против у томе и ми то цијенимо. То њено против није било довољно. РЕЗ Ова група сенатора је хтјела да разговара и да чује вјероватно и нешто што до сада нису чули. Један добар састанак у сваком случају. Улога сената је веома важна и ја сам веома увјерен да ће ово оставити ефекте - истакао је Додик.

О повезаности француске државе и народа са Србима, свједочи споменик посвећен краљевима Петру Првом Карађорђевићу и краљу Александру Ујединитељу, на који је предсједник Српске положио вијенце. Са овог мјеста, подсјетио је Додик на немјерљиву жртву и допринос српског народа на путу ка слободи током Првог свјетског рата. Иако су ранији односи са Француском избледјели, ово је, каже, прилика и да се њихови политички руководиоци подсјете на заједничке славне дане, али и улогу ове државе када је ријеч о примјени Дејтонског мировног споразума.

- Било би добро да се са становишта објективности а не никаквог навијачког односа Француска врати на тај простор, да јасно укаже на потребу европских интеграција, али не да само слијепо прати кршење владавине права, односно Дејтонског мировног споразума и да покуша заједно са свима на Балкану, и нама Србима, да врати примат поштовању међународног права - навео је предсједник Српске.

Предсједник Додик, који током радне посјете француској престоници предводи делегацију Српске, у свечаној сали Градске управе, присуствује округлом столу представника српске дијаспоре у Француској.