latinica  ћирилица
10/04/2024 |  19:57 ⇒ 19:59 | Аутор: СРНА

Стевандић посјетио Награде и Висућ град код Дрвара

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић посјетио је данас село Награђе код Дрвара, гдје је у току изградња Храма Светих апостола Петра и Павла и гдје се налази средњовјековни дворац Висућ град.
Ненад Стевандић у посјети дрварским селима - Фото: СРНА
Ненад Стевандић у посјети дрварским селимаФото: СРНА

Предсједник Удружења "Награђе Црна Краљица" из Дрвара Часлав Шобот рекао је Срни да је Стевандић обишао темеље православне богомоље за коју се претпоставља да је била најстарија у БиХ и средњовјековни дворац Висућ град.

- Од Народне скупштине Републике Српске стигла нам је помоћ за радове на изградњи Храма, а данашња посјета Стевандића доказ је да је Награђе свето мјесто, а наши мјештани честити и поштени домаћини - истакао је Шобот.

Он је захвалио Стевандићу и изразио наду да ће Народна скупштина Републике Српске наставити да помаже Награђу, малом селу у којем слога и љубав граде храм.

Изградња Храма Светих апостола Петра и Павла у Награђу код Дрвара почела је уз благослов Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког Сергија у јулу 2022. године.

Мјештани чија се имања и куће налазе у близини Висућ града причају да је, бјежећи од Турака, у то добро скривено мјесто код данашњег Дрвара дошао краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром.

Према једној од прича о тој краљевској породици, у бунару, негдје око Висућ града, закопано је и благо породице Томашевић.