latinica  ћирилица
10/04/2024 |  20:27 ⇒ 20:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Промовисана књига "Душан Ивковић - Мој крст, моја прича"

У Београду је данас промовисана књига "Душан Ивковић - Мој крст, моја прича", аутобиографија легендарног кошаркашког тренера коју је приредио познати спортски новинар Александар Милетић.
Александар Милетић представио аутобиографију Душана Ивковића (Фото: Танјуг/Марко Ђоковић) -
Александар Милетић представио аутобиографију Душана Ивковића (Фото: Танјуг/Марко Ђоковић)

Књига је незавршена аутобиографија о бившем селектору Југославије и Србије који је преминуо септембра 2021. године.

Ивковић је у пребогатој каријери са репрезентацијом Југославије, односно Србије, освојио једну свјетску и три европске титуле. Са Олимпијакосом је два пута био клупски првак Европе, а са репрезентацијом по једном је био олимпијски и европски вицешампион.

Освајао је и титуле првака државе са Партизаном, московским ЦСКА и Олимпијакосом.

Књига се не бави само кошаркашком каријером Ивковића, већ и његовим личним животом. Милетић је рекао да се дуго "крчкала" идеја о књизи која је данас промовисана.

- Идеја за књигу настала је 2014. године на меморијалу "Слободан Пива Ивковић" који је посвећен Дудином брату. Договор је био да сачекамо са њеним писањем кад Дуда заврши тренерску каријеру, да би имали више времена да радимо на њој - рекао је Милетић.

Додао је да је Ивковић на кошаркашком терену био човјек који меље противнике, а ван њега изузетно емотиван и породичан човјек.

- Ово је књига која се бави и његовим детињством, одрастањем на Црвеном крсту послије Другог свјетског рата и породичним стварима које нису директно везане за кошарку - додао је Милетић.

О књизи и лику и делу легендарног Дуде говорио је и бивши кошаркаш Ненад Крстић, капитен репрезентације Србије у посљедњем мандату Ивковића као селектора.

- Дуда је био мој најомиљенији тренер у каријери. Често га помињем и дан данас, баш јутрос смо га на кафи помињали Милош Теодосић и ја. Књига је заиста изузетна и Дуда је заслужио овако нешто. Гдје год је радио остављао је дубок траг. Дуда је био карактерна личност, увијек досљедан својим ставовима и принципима - истакао је Крстић.

Промоцији књиге присуствовао је некадашњи селектор фудбалске репрезентације Србије Славољуб Муслин, бивши фудбалски функционер Добривоје Танасијевић, познатији као Дан Тана, као и кошаркашки стручњак Марин Седлачек.