latinica  ћирилица
10/04/2024 |  21:21 ⇒ 21:21 | Аутор: СРНА

Свечано отворена манифестација "Дани Владе С. Милошевића"

Манифестација "Дани Владе С. Милошевића", која се ове године одржава 25. пут, почела је вечерас концертом симфонијског оркестра и хора студената Академије умјетности у Банском двору у Бањалуци.
Манифестација "Дани Владе С. Милошевића" - Фото: СРНА
Манифестација "Дани Владе С. Милошевића"Фото: СРНА

Манифестацију је отворила помоћник министра за културу Тања Ђаковић, која је истакла да је ово једна од најважнијих манифестација у области музичке умјетности у Републици Српској.

- Носећи име Владе Милошевића, нашег чувеног великана, етномузиколога, композитора и педагога, ова манифестација, баштинећи његово културно насљеђе, помјера границе чувајући наше нематеријално културно насљеђе од заборава, али истовремено му даје на важности, вриједности и значају - рекла је Ђаковићева.

Она је истакла да је управо из тог разлога ова манифестација посебна и по свом едукативном карактеру и ужива снажну подршку Министартва просвјете и културе.

- Нашим младим ствараоцима пружена је прилика да покажу све оно што знају и све оно што Република Српка нуди и даје када је у питању музичка умјетност - рекла је Ђаковићева.

Она је навела да је манифестација "Дани Владе С. Милошевића" препознатљива на културној мапи Републике Српске као нешто што нуди богат умјетнички програм и гдје сви који воле музику и умјетност имају прилику да уживају.

Окупљене је поздравио и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је рекао да је Владо Милошевић савршен спој раскошног талента и свјесности шта значи сачувати глас свог народа.

Манифестација "Дани Владе С. Милошевића" до 20. априла окупиће еминентне регионалне и домаће предаваче и солисте - пјеваче и инструменталисте.

Бисер манифестације представља међународни научни скуп који се бави и најзначајнијом темом, а то је истраживање рада Владе Милошевића.

Покровитељи манифестације су Кабинет предсједника Републике, Министарство просвјете и културе Српсле и Град Бањалука.

Манифестација "Дани Владе С. Милошевића" одржава се у Бањалуци од 1999. године.

Установљена је поводом обиљежавања годишњице рођења академика Милошевића, етномузиколога, композитора и музичког педагога, једног од највећих имена умјетничке музике Републике Српске и БиХ.

Манифестацију традиционално организују Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошко друштво Републике Српске.

Богат програм трајаће наредних девет дана.