latinica  ћирилица
10/04/2024 |  21:46 | Аутор: sputniknews.com

Зеленски објелоданио "план": Нова контраофанзива и рушење Кримског моста

Кијев припрема план нове контраофанзиве у који жели да укључи и рушење Кримског моста, изјавио је украјински предсједник Владимир Зеленски.
Владимир Зеленски (фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Владимир Зеленски (фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

У интервјуу за њемачки лист Билд, украјински лидер је рекао да Кијев има нови план контраофанзиве. Упитан да ли то укључује, на примјер, рушење Кримског моста ове године, Зеленски је потврдно одговорио.

- Ми то заиста желимо. Не ради се само о Керчком мосту (Кримски мост), о којем сви говоре. Ради се о неким инфраструктурним објектима који су војна мета. Ради се о мостовима, аеродромима - рекао је Зеленски.

Како је прецизирао, Оружане снаге Украјине желе да гађају мостове, преко којих се транспортује оружје, и аеродроме са којих полијећу авиони који изводе нападе на Украјину.

Претходна украјинска контраофанзива почела је 4. јуна 2023. године, а након три мјесеца руски предсједник Владимир Путин рекао је да је контраофанзива Кијева пропала.

Он је у јануару такође саопштио да је руска војска преузела иницијативу и да ће, ако се тако настави, ускоро бити доведена у питање украјинска државност.