latinica  ћирилица
11/04/2024 |  08:00 ⇒ 09:50 | Аутор: СРНА

Скоко: Произведено 360.000 мегават-часова, ремонт у јуну

Рудник и термоелектрана "Гацко" у првом кварталу произвела је укупно 360.180 мегават-часова електричне енергије, изјавио је Срни директор тог предузећа Максим Скоко, нагласивши да се констатнтно ради на унапређењу свих дијелова производног процеса и да је у јуну планиран редовни ремонт.
РиТе Гацко - Фото: РТРС
РиТе ГацкоФото: РТРС

Скоко је изразио задовољство погонском спремношћу термоелектране, стабилношћу њеног рада и бројем часова проведених на мрежи од почетка године.

Он је навео да у јануару, фебруару и у априлу до сада није било застоја у раду, док је у марту био плански застој због чишћења котла и неколико непланских, примарно узрокованих лошим квалитетом угља.

Скоко је додао да је Матично предузеће "Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/ уговорило за потребе РиТЕ "Гацко" систем заснован на високософистицираној њемачкој опреми ради побољшања квалитета угља који сагоријева у термоелектрани, након чије примјене би термоелектрана повећала производњу и радила још стабилније и ефикасније.

Он је изразио задовољство снабдијевањем термоелектране угљем из рудника, које се одвија у континуитету и које није било угрожено током првог квартала упркос низу потешкоћа наслијеђених из ранијих година.

Скоко је најавио да је средином јуна планиран почетак редовног годишњег ремонта термоелектране, који је планирано да траје дуже него што је уобичајено, односно 55 дана, јер је потребно извршити додатне активности на ремонту турбине.

Он је указао на значај РиТЕ "Гацко", као једног од најважнијих објеката за производњу струје у оквиру електроенергетског система Републике Српске и додао да се у континуитету ради на унапређењу производног процеса како би гатачка термоелектрана то остала и убудуће.