latinica  ћирилица
11/04/2024 |  11:24 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Спектакуларан наступ хора Карловачке богословије Светог Арсенија Сремца у Требињу (ВИДЕО)

У Саборном храму Преображења Господњег у Требињу, наступио је хор Карловачке богословије Светог Арсенија Сремца из Сремских Карловца. Коцерт је одржан у оквиру турнеје у Србији, Црној Гори и Републици Српској.
Хор Карловачке богословије - Фото: РТРС
Хор Карловачке богословијеФото: РТРС

Концерт Карловачке богословије Светог Арсенија одржан је поводом великог јубилеја, 230 година постојања.

Чланови хора су ученици Карловачке богословије који су уз родољубиве пјесме, извели дио духовног репертоара карловачког, бугарског, грузијског и руског напјева.

- Ми смо захвални и благодарни Богу на овом дану што смо имали прилике да са вама подјелимо оно што најбоље знамо, а то је, да пјевамо Господу и прослављамо наш српски род - рекао је Јован Стојановић, професор црквеног пјевања на Карловачкој богословији.

Наступима у региону, чланови хора Карловачке богословије на најљеши начин прослављају једну од најстаријих образовних установа и њену дугу и богату традицију.

Дванаест момака на овој турнеји пјева у четворогласу.

- Имамо први и други тенор, баритон и бас. Ја пјевам други тенор и у сваком гласу нас је по тројица или четворица. Успјели смо да достигнемо ниво који се не разликује много од професионалних хорова - рекао је Милан Пантић, ученик Карловачке богословије.

Након концерта у Требињу, хор ће наставити турнеју наступима у Будви, Херцег Новом и Подгорици, послије чега је планиран концерт у Пријепољу и манастиру Милешево.