latinica  ћирилица
11/04/2024 |  11:43 ⇒ 15:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Професорка Математичке гимназије из Београда најбоља на свијету

Професорка енглеског у Математичкој гимназији Ивана Милошевић, која је у Тампи на Флориди изабрана за најбољу наставницу лидера у свијету, ту престижну награду у конкуренцији од 5.000 колега, добила је због утицаја на ђаке и колеге, а на приједлог Амбасаде САД.
Ивана Милошевић (Фото: TANJUG/ TESOL) -
Ивана Милошевић (Фото: TANJUG/ TESOL)

- Оцјењивао се цјелокупни рад, гледала се настава у учионици и ван ње као и пројкети - рекла је за Тањуг Милошевић која је једини добитник тог престижног признања из Србије али и једина која је из наше земље била номинована.

Милошевић каже да за њу награда, која јој је уручена на годишњој Међународној конференцији наставника енглеског језика - ТЕСОЛ Интернатионал, велико изненађење иако се увијек залагала да направи корак више и прошири и продуби знања својих ученика.

Добитница награде - за најбољег наставника лидера, каже да је осим тога што је већ 11 година професор у Математичкој гимназији, а 24 године у настави, и координатор Ацес с програма у Србији.

- Програм у свијету постоји већ две деценије, у Србији десетак година и кроз њега је прошло више од 450 ђака, а у овом тренутку имамо их 50 - казала је Милошевић.

У плану је отварање четири нове групе од октобра, рекла је она и додала да је за тај веома озбиљан програм специфично то што је врло интензиван и што дјеца за двије године прођу број сати који се прође за осам година школовања.

Милошевић је додала да сарађује и са Министарством просвете, односно са Заводом за унапређивање, образовање и васпитање и да је члан је радних група. На челу је Удуржења наставника енглеског гдје је и један од аутора и реализатора креативних група.

- Једини сам наставник из Србије који икада добио ту награду. Награда ми много значи, јер показује да је све оно што сам до сада урадила признато и представаља додатни потстрек за даљи рад - казала је Милошевић која је поносна на признање коју додјељује Стејт департмент.

Додала је да је награда укључивала њен студијски боравак у САД где је имала прилику да се упозна са осталим номинованим наставницима из читавог свијета.

- Моја група имала је 10 наставника, боравили смо у Канзас Ситију и као дио награде добили прилику да научимо нову методу. У питању је настава заснована на траумама, што је у фокусу у читавом свијету и нешто што је постало популарно послије ковида - рекла је она.

За најуспјешнију наставницу међу најуспјешнијим наставницима из цијелог свијета предложила је амбасада САД у Београду, а свака амбасада САД у свијету на основу резултата номинује наставника из земље у којој је.

Додала је да је организовала и бројне пројекте, као што је онај "У њиховим патикама" реализован у сарадњи са УНХЦР-ом о мигрантима или "У њеним патикама" који је организовала Математичка гимназија уз учешће седам других школа из цијеле Србије.

То је пројекат који се кроз изучавање књижевности из угла средњошколаца бави темама стереотипа, женских права, равноправности.

Милошевић је најавила да ће у Београду 17. и 18. маја бити одржана велика међународна конференција за наставнике енглеског и да се очекује долазак више од 350 наставника из читавог свијета.