latinica  ћирилица
11/04/2024 |  12:23 ⇒ 12:43 | Аутор: Агенције

Бећировић: Главни проблем у БиХ није Додик, већ Вучић

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић рекао је данас да главни проблем у БиХ није предсједник Републике Српске Милорад Додик већ предсједник Србије Александар Вучић.
Денис Бећировић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Денис БећировићФото: www.predsjednistvobih.ba

- Посљедњих седмица и мјесеци, домаћа и регионална јавност полако сазнају право лице Александра Вучића. Он није никакав миротворац, главни проблем у БиХ није Додик, него Вучић. Стога би се међународни званичници морали запитати какве инструкције Вучић даје Додику. Морао би почети поштовати суверенитет и независност и територијални интегритет БиХ и да се престане мијешати у унутрашње ствари - рекао је Бећировић у Сарајеву, а пренијели федерални медији.

Он је поручио Вучићу да поштује међународно право, а не да се, како каже, понаша као да за њега не важе правила.

Бећировић је поново заговарао пут БиХ у НАТО.

- На нама је да радимо све што можемо да наша земља што прије уђе у НАТО савез. Морам рећи и невезано за оно што је саопштено, охрабрујуће су поруке из Брисела, из сједишта НАТО, који има мандат и обавезу да реагује када су угрожени мир и стабилност у БиХ - рекао је он.

Бећировић је рекао и да "НАТО има мандат према Дејтонском мировном споразуму да реагује у БиХ када год су угрожени мир и безбједност".

- Свима који доводе у питање безбједност и независност БиХ, препоручио бих да се не играју ватром - рекао је он.