latinica  ћирилица
11/04/2024 |  12:26 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Цвијановић поново писала УН: Немојте подлећи манипулацијама Лагумџије и Бећировића

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је ново писмо сталним мисијама, делегацијама и органима у УН у којем је указала на манипулативне околности у вези са "нултим нацртом резолуције" /о Сребреници/ који су упутиле мисије неколицине земаља при УН, укључујући и Мисију БиХ, земље коју представља као равноправни члан Предсједништва, колективног шефа БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Цвијановић је указала да се овом резолуцијом Генералној скупштини УН предлаже да успостави 11. јул као "међународни дана сјећања на догађаје у Сребреници из 1995. године", а да то питање није никада разматрано нити усаглашено у оквиру надлежних институција у БиХ.

- Стога, морам нагласити да ни презентација дате резолуције заказана за сриједу, 17. април 2024. године у 16.00 часова, као ни било какве даље активности у смислу разматрања или усвајања ове резолуције немају никакву подршку институција, нити народа БиХ - нагласила је Цвијановић.

Она је појаснила да разлог за директно обраћање мисијама и делегацијама у УН није настојање да заобиђе званичне и утврђене канале комуникације, напротив - дипломатски канали БиХ при УН узурпирани су од амбасадора и политичких представника који говоре у име само једног од три конститутивна народа која чине БиХ.

- Штавише, селективан приступ - просљеђивање писама /бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса/ Бећировића уз редовно блокирање моје кореспонденције - указује на неједнак и дискриминаторски третман народа у БиХ, те даље одступање од Устава БиХ. Одлука појединих дипломата да блокирају моје право комуникације са Вама путем мисије БиХ при УН, чиме ме спречавају да користим свој уставни капацитет члана Предсједништва, као и лажи којима се служе представници Мисије БиХ (попут оне да користимо ресурсе других држава за комуникацију са чланицама УН), само су неки од изазова са којима се свакодневно срећемо, а који јасно илуструју њихову нетрпељивост и намјеру маргинализације и ниподаштавања народа који представљам што, разумљиво, не могу и нећу дозволити - истакла је Цвијановић.

Она је у писму навела да је у складу са Уставом БиХ, који чини дио Дејтонског мировног споразума којим је прије више од 28 година успостављен мир у БиХ, јасно дефинисано да је за вођење спољне политике и представљање БиХ у међународним организацијама задужено трочлано Предсједништво БиХ.

Према њеним ријечима, три члана Предсједништва представљају три конститутивна народа, што одражава принцип равноправности државотворних народа БиХ, али и претпоставља обавезу заједништва у доношењу одлука од значаја.

- Важно је нагласити да је управо поштовање ове формуле заједништва и консензуса сачувало мир скоро три деценије. Такође, Устав прописује и заштитне механизме којима се прибјегава када консензус изостане, који у овом случају нису ни могли бити коришћени јер се питање предметне резолуције никада није нашло на дневном реду Предсједништва, већ се на њој радило тајно, уз игнорисање и заобилажење институцијаа БиХ - указала је Цвијановић.

Она је нагласила да су манипулацијом амбасадора Златка Лагумџије, који је унилатерално иступао према групи земаља проводећи сопствене науме, као и накнадном, такође нелегалном, "подршком" актуелног предсједавајућег и бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића озбиљно повријеђени Устав и прописи БиХ, те нарушени принципи на којима почивају њен мир и функционалност, а због чега ће пред домаћим правосуђем бити покренути поступци за утврђивање кривичне одговорности.

- Као што сам током сусрета са предсједавајућим Генералне скупштине УН у Бакуу 15. марта ове године већ упозорила – према Уставу БиХ ниједан члан трочланог Предсједништва сам за себе није и не може бити овлашћен да без постигнутог консензуса даје ауторизацију за унилатерално дјеловање дипломатском особљу у име читаве земље и свих њених народа. Дакле, бошњачки члан Предсједништва Бећировић и амбасадор Лагумџија узурпирали су права три народа и прекршили не само одредбе домаћег него и принципе међународног права - указала је Цвијановић.

Имајући у виду осјетљивост питања које је предмет разматрања, Цвијановић је нагласила да јој је дужност да скрене пажњу на потенцијално разорно дејство не само поступака појединаца из БиХ него - што би било много озбиљније - евентуалне подршке земаља чланица УН једностраним поступцима таквих појединаца који не представљају став институција БиХ и који не поштују сопствени Устав.

- БиХ су потребни мир, стабилност и унутрашњи дијалог, не само у долазећим приступним преговорима са Европском унијом него и у процесу јачања унутрашњег повјерења. Злоупотреба или претварање Генералне скупштине УН у средство за унутрашње политичке обрачуне у БиХ неће помоћи у њеној даљој изградњи, већ напротив. Ваша екселенцијо, уз изразе најискренијег уважавања, понављам молбу да овом питању посветите дужну пажњу и да Ваша земља не прихвати стављање приједлога предметне резолуције на дневни ред Генералне скупштине УН нити њено разматрање и усвајање - навела је Цвијановић.

Она је упозорила да би другачији приступ увукао њихове земље у манипулације којима се урушавају процедуре прописане Уставом БиХ у погледу наступа и дјеловања у међународним организацијама.

- Таквим манипулацијама подрива се и сам Дејтонски мировни споразум и компромис, те распирују нетрпељивости у БиХ и региону западног Балкана - поручила је Цвијановић у писму упућеном сталним мисијама и делегацијама у УН.

Извор: РТРС/СРНА