latinica  ћирилица
11/04/2024 |  14:35 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

Очување српског идентитета гарант опстанка (ВИДЕО)

Очување и јачање писма, традиције, историје и идентитета тема је дводневног научног скупа "Српски духовни идентитет", који се одржава у Академији науке и умјетности Републике Српске у Бањалуци.
Научни скуп у Бањалуци - Фото: РТРС
Научни скуп у БањалуциФото: РТРС

Скуп је организован у сарадњи са Српском академијом науке и умјетости из Београда.

Очување српског духовног идентитета једини је гарант опстанка, поручио је предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић. Континуирани и оркестрирани напади, појашњава, вуку коријене деценијама уназад.

- Непрекидно, кроз ставове разних странаца, али и других, стално се провлачи као црвена нит, проблем идентитета и духовности - каже Кузмановић.

Иако разуђен широм свијета, духовна компонента и идентитет обједињују српски народ, гдје год да се налази.

Члан АНУРС Станиша Тутњевић рекао је да је српски духовни идентитет најшири, најотворенији, најдинамичнији, па и најдемократскији.

Један од кључних фактора српског јединства и саборности огледа се у улози Српске православне цркве и очувању традиционалних вриједности.

Професор на Православном богословском факултету у Фочи Дарко Ђого рекао је да је на овим просторима српски национални идентитет подложан негативним утицајима, али да је битно да најважније научне и црквене институције код Срба заједно спознају процесе и покушају дати адекватне одговоре предочене у конкретну духовну, културну, националну, као и академску и научну праксу.

Један од представника САНУ Срето Танасић рекао је да је ово један од значајнијих скупова на српском културном подручју с обзиром на то да се бави питањима очувања српског духовног идентитета.

Учесници скупа сагласни су да је нужно да се Срби супротставе дезинтеграцији српског културног и духовног простора.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да се српски духовни простор и идентитет темеље и на српском власништву земље, цркава, манастира, писма, културе...

- На простору БиХ најстарије писмо, идентитет и богомоље управо су оне које припадају нашем народу - рекао је Стевандић.

Заштита суверенитета, духовног идентитета и историје кључ је опстанка српског народа на овим, али и просторима широм свијета, поручено је са научног скупа.