latinica  ћирилица
11/04/2024 |  15:17 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

"Додик у Француској пренио важне поруке о положају Српске"

Посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Француској изузетно је значајна, јер су пренесене поруке у вези са положајем Српске, али и БиХ, уз инсистирање на томе да БиХ функционише искључиво онако како је то предвиђено Дејтонским споразумом, рекао је Бојан Шолаја из Центра за међународне и безбједносне студије Бањалука.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Шолаја је нагласио значај састанка Додика са француским парламентарцима, на којем су изнесени конкретни ставови Републике Српске у вези са европским путем БиХ и околностима у БиХ, уз наглашавање уставног положаја Српске.

- У неформалном разговору, предсједник француског парламента је подржала европски пут БиХ, што је битно, јер је Република Српска дио БиХ који је направио велики искорак када су у питању европске интеграције - рекао је Шолаја.

Он је додао да је предсједник француског парламента, подржавајући БиХ подржала и Републику Српску, као њен дио који активно учествује у свим реформским процесима у вези са приступањем ЕУ.

Значај посјете, сматра Шолаја, огледа се и у чињеници да се она дешава у вријеме одређених усложњених политичких околности за БиХ, Републику Српску, али и глобално, јер је свијет у великој политичкој кризи, почевши од дешавања у Украјини и Појасу Газе, до укупних односа Запада према Истоку.

- Оно што је за Републику Српску увијек важно је да има добре билатералне односе са свим земљама, у овом случају са Француском која је једна од највећих земаља у Европи, друга највећа по економској снази у ЕУ, али и највећа војна сила у Европи - рекао је Шолаја.

Важно је, додао је Шолаја, да се глас Републике Српске чује даље од регије у којој се најчешће говори о околностима у БиХ и то у тренутку када су видљиви начини вођења политике мимо онога што је Устав БиХ предвидио.

- Примјер за то је предложена резолуција о Сребреници, гдје појединци воде кампање без унутрашњег договора у БиХ - истакао је Шолаја.

Битно је, напоменуо је он, да предсједник Српске разговара са представницима других земаља који немају прилику да чују да у БиХ Министарство иностраних послова у Савјету министара континуирано шаље политичке поруке које нити су усаглашене у БиХ, нити их подржавају представници конститутивних народа.

- Зато је ова посјета Француској добра прилика да пренесемо утиске о стварном стању у БиХ - рекао је Шолаја.

Предсједник Српске Милорад Додик завршио је вишедневну посјету Паризу током које је, између осталог, разговарао са француским сенаторима, предсједником Народне скупштине Француске Јаел Брон-Пиве, те пуковником Жаком Огаром.