latinica  ћирилица
11/04/2024 |  15:43 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Због акумулираног дуга "Акване" радници немају осигурање; Како наћи рјешење? (ВИДЕО)

Због акумулираног дуга "Акване" од 1,2 милиона КМ, радници овог предугећа већ осам мјесеци немају здравствено осигурање. Градоначелник Драшко Станивуковић рјешење види у репрограму дуга, али одборнции СНСД-а су ипак за одлуку о зајму Аквани.
Аквана - Фото: РТРС
АкванаФото: РТРС

Незадовољни радници Акване, којима се већ мјесецима не уплаћује здравствено осигурање, дошли су на варедну сједницу Скупштине града, тражећи своја права. Из руководства кажу да редовно плаћају пореске обавезе, а радници, због ранијег дуга немају здравствену заштиту.

- До сада смо обучили 15-20 хиљада бањалучких малишана да пливају. Апсурдно је да у 2024. години људи немају право на здравствено осигурање. Плаћамо уредно све обавезе, међутим акумулирани дуг из претходних година нас не амнестира по том питању - истиче вршилац дужности Акване Светислав Лазић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић тражи да се рјешавање питања "Акване" по хитном поступку стави на дневни ред.

- Зашто се не изврши репорограм? Имате дуг од 1,2 милиона КМ и не морате да све одједном платите, јер ће то појести предузеће. Морамо да припремамо љетну сезону ресторане, градски олимпијски базен, морамо да ставимо нову пумпу. За то вам одмах треба пар стотина хиљада марака, будуће плате још толико и од куда нам још 1,2 милиона КМ за све то?

Одборник СНСД-а у Скупштини града Бојан Пећанац разговарао је са запосленима у Аквани и поручио да је потребно пронаћи дугорочно, системско рјешење.

- Ту је дошло до одређених неспоразума. Морам да напоменем да је скупштина града све што је до сада било потребно у рјешавању нагомиланих проблема Акване подржала, и никад није била кочница - наводи Пећанац.

У "Аквани" је запослено 55 радника, просјечне старости 47 година. Здравствено осигурање, кажу, једно је од основних радничких права, те захтијевају хитно рјешење проблема.