latinica  ћирилица
11/04/2024 |  17:31 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Дачић: Србе желе да означе геноцидним они који су над њима вршили геноцид

Србија нема ништа против да се осуде сви злочини почињени у БиХ, Хрватској и на свим другим мјестима, али се противи томе да се једино српски народ, који је историјски много пропатио, дефинише као геноцидни, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Зар српски народ који је проживео толике злочине, етничка чишћења и геноциде у историји треба да буде обележен од оних који су вршили геноциде над њим, а предлагачи су резолуције о Сребреници - рекао је Дачић, подсјетивши да су међу предлагачима Њемачка и Турска.

Дачић је на конференцији за новинаре у Београду рекао да и даље тече период током којег свака држава чланица УН може да изнесе своје мишљење и поднесе амандмане, те да још није одређен датум гласања о резолуцији у Генералној скупштини УН, али да се од оних који су иницирали резолуцију могло чути да ће бити почетком маја.

- Све што је до сада било донесено у УН у вези са питањем геноцида или злочина против човечности је донесено консензусом. У овом случају прекршени су закони и Устав БиХ, јер је шеф мисије БиХ при УН нешто предложио или ставио сагласност да иза тога стоји БиХ. То је лажно представљање, јер надлежни органи БиХ нису донели такву одлуку - рекао је Дачић.

Он је навео да по том питању консензус не постоји ни на свјетском нивоу, али ни на нивоу БиХ.

Дачић је истакао да Генерална скупштина УН не може да расправља о питањима која се налазе пред Савјетом безбједности УН.

- Као што знате, Савет безбједности два пута годишња расправља о ситуацији у БиХ - рекао је Дачић.

Дачић је подсјетио да је почетком 2000-тих донесена општа резолуција о осуди геноцида.

- Данас сам имао састанке са представницима неких земаља са Запада, а када споменете питање Косова, они кажу, па немојте да се враћате у прошлост, гледајте у будућност. Како да се ми не враћамо у прошлост? А они се враћају 29 година уназад - рекао је Дачић.